Pridobivanje povratnih povezav

5 načinov za pridobivanje povratnih povezav

Vsi lastniki spletnih strani si želijo, da bi bile njihove vsebine povsem na vrhu seznama, ki ga na iskane ključne besede izpiše spletni iskalnik Google. Ker pa je število konkurenčnih vsebin zares ogromno, je to seveda precej težko doseči. A se vsekakor da.

Potrebna je dobra strategija SEO (Search Engine Optimization) oziroma kakovostna optimizacija strani za spletne iskalnike. Ta zajema veliko različnih korakov in posegov, bomo pa danes pogledali enega najpomembnejših, to je grajenje povratnih povezav. Kako torej do povezav na zunanjih spletnih mestih, ki vodijo nazaj na vašo stran?

1. Brezplačne objave na sorodnih blogih

Na spletu je kopica spletnih strani ter ljubiteljskih in avtorskih blogov. Na teh posamezniki pišejo o svojih hobijih, razglabljajo o kakšni posebni temi ali pa pišejo celo namenski blog, ki se nanaša na določeno področje dela, industrije in podobno.

Brezplačna objava na blogu
Članek naj bo objavljen na tematsko povezanem blogu.

Prav ti blogi bi morali biti cilj za objavo vaših člankov s povratno povezavo, saj Google najbolj ceni naravno povezovanje, torej pojavljanje povezav na straneh s sorodno vsebino. Ker tovrstnim ustvarjalcem redno primanjkuje sveže vsebine, bodo z veseljem objavili vaš članek, če bo ta kvalitetno napisan in bo prinesel dodano vrednost za njihove bralce.

2. Plačljive objave na blogih

Podobno kot v prejšnji točki lahko članke objavljate na dobro uvrščenih blogih, katerih lastniki se njihovega potenciala dobro zavedajo. V tem primeru bo za objavo treba tudi nekaj plačati, a brez skrbi, saj se vam bo izplačalo.

Obstajajo tudi podjetja in agencije, ki se s tem načrtno ukvarjajo. To pomeni, da imajo na voljo nekaj deset in celo več blogov in spletnih portalov, ki se uvrščajo visoko, njihov namen pa je, da služijo ravno grajenju povratnih povezav.

3. Pridobivanje povratnih povezav s PR objavami

Še en način, kako do povratnih povezav na vašo spletno stran, je objava PR članka v katerem od močnejših in dobro obiskanih spletnih medijev. Tu bo cena seveda nekoliko višja, a prinaša dvojne koristi. Prva tiči v tem, da gre za pri Googlu dobro uvrščeno in močno spletno stran, druga pa v tem, da boste na račun njihovega velikega obiska tudi sami dobili nekaj klikov na svojo spletno stran.

Morda nekoliko slabši del tovrstnih povratnih povezav je, da nekateri mediji plačane članke po določenem času umaknejo globoko v nek arhiv ali jih celo izbrišejo. Bodite pozorni tudi na to, da vam bodo zagotovili »follow« povezavo.

4. Povezave v komentarjih

Grajenje povratnih povezav s pomočjo komentarjev je velikokrat spregledano. Gre za načeloma preprosto delo, pri katerem ob komentiranju na različnih blogih in novicah vstavite še povezavo do svoje spletne strani.

Seveda tega ne omogočajo vsi blogi in spletne strani, nekatere pa vendarle, in to je dobro izkoristiti sebi v prid. Pazite le, da boste pisali komentarje, ki bodo prispevku prinesli dodano vrednost, sicer ne bodo objavljeni ali pa bodo hitro odstranjeni.

5. Objave člankov na vaših blogih

Morda pa ste sami dovolj zagnani oziroma imate ekipo piscev in nekaj različnih spletnih strani ali blogov, ki prinašajo nek promet, kar se obiska tiče. V tem primeru jih vsekakor izkoristite tudi za grajenje povratnih povezav na izbrano ciljno stran podjetja ali storitve.

Prav tako lahko za pomoč prosite prijatelje in znance, ki imajo kakšen blog, da vam tu in tam objavijo kakšen prispevek, ali pa si povezave celo izmenjate. Načinov je kar nekaj, zato kar pridno na delo – obrestovalo se vam bo.