Domene s šumniki

Je registracija domene s šumniki res slaba ideja?

Verjetno ste že pred časom slišali, da je v Sloveniji moč registrirati tudi domene s šumniki, kot na primer: našahiša.si. Sliši se fino, moderno in super naše! Vsem slovenskim uporabnikom svetovnega spleta boste pokazali, kako zelo posebni in moderni ste. Ste pa slišali verjetno tudi, da tovrstna ideja nikakor ni najboljša, oziroma ni nekaj, za kar bi morali bosi v koprive. Pravijo celo, da bi lahko imeli velike težave z domeno takšne vrste. In kaj zdaj drži in kaj ne?

Da ne bomo govorili samo, da je domena s šumniki dobra ali slaba, bomo o tej temi napisali nekaj več, vi pa se odločite, ali je to za vas dobra ali slaba izbira.

Za začetek povejmo, kaj so IDN domene

IDN domene (ang. Internationalized Domain Names) so domene, ki podpirajo posebne znake za posamezni jezik, kot so to v našem primeru Č, Š in Ž. Domene s šumniki lahko v Sloveniji registriramo že vse od 20. 10. 2010.

Sprva se je (pričakovano) zgodil velik naval na tovrstne domene, ki pa so se kasneje izkazale za ne preveč pripravne. O tem priča tudi podatek, da je danes registriranih precej manj domen s šumniki kot na začetku, ko so prišle v obtok.

Uporabnost IDN domen

Pokazalo se je, da domene s šumniki niso kaj prida uporabne. Težko rečemo, da bi bil zakup domene s šumniki napaka, dejstvo pa je, da kakšne velike pozitivne lastnosti nimajo.

Najprej velja povedati, da smo uporabniki svetovnega spleta vajeni v URL vrstico vpisovati besede brez šumnikov. Seveda pa ni nič slabega, če zakupimo obe varianti domene. Se pravi z in brez šumnikov, v kolikor jih beseda v domeni seveda vsebuje.

Nikakor pa ne svetujemo postavljanja spletne strani na domeno s šumniki, pač pa obratno. Domeno s šumniki nato enostavno preusmerimo na našo spletno stran. Na ta način lahko v medijih oglašujemo tudi »našahiša.si«, obiskovalec pa bo »priletel« na našo spletno stran – ne glede na to, ali bo vpisal domeno s šumniki ali brez.

Kako pa šumniki v domeni vplivajo na SEO?

Strokovnjaki s področja spletne optimizacije ne poročajo o posebni vrednosti tovrstnih domen. Google sicer bere in rangira tudi te domene, a vprašajte se, kdaj ste med prikazanimi zadetki nazadnje videli povezavo na domeno, ki je vsebovala šumnike.

Imate pa lahko precejšnje težave v primeru, da se odločite postaviti spletno stran na domeni s šumniki, ki bo tudi edina, ki jo boste uporabljali. Zamislili ste si poslovno idejo, ciljali boste samo na domače obiskovalce svojega spletnega mesta in v tem slogu pripravili tudi celotno promocijo. Šumnike v domeni boste na nek način izpostavili na tiskanih materialih in s tem dosegli, da boste nekoliko izstopili iz poplave spletnih strani v branži. Na kar pa niste pomislili, pa so lahko težave s spletno pošto. Večina poštnih odjemalcev ima namreč težave s tovrstnimi znaki oziroma jih niti ne dovoljuje.

Ali se boste odločili za nakup domene s šumniki ali brez (oziroma obeh variant), je na koncu povsem vaša odločitev. Je pa dejstvo, da kakšne hude pozitivne lastnosti tovrstnih domen ne moremo izpostaviti.