Facebook oglaševanje

Facebook oglaševanje: slike ali video?

Oglaševanje je že zdavnaj preraslo oglase v tisku in preproste oglasne pasice na spletnih straneh. Seveda se še vedno oglašuje tudi tako, a ogromen del oglaševalskega denarja se je v zadnjih letih prelil na socialna omrežja, predvsem na Facebook. Z razlogom, bi lahko zapisali.

Na socialnih omrežjih je zares veliko število uporabnikov, ob tem pa so oglaševalcem tam na voljo tudi zelo sofisticirani uporabniki. Če želite preko časopisa ujeti svojega kupca, bo to precej težje kot oglas pokazati pravim osebam na socialnih omrežjih. Pa povejmo nekaj več o oglaševanju na zelo priljubljenem omrežju Facebook.

Kako oglaševati na Facebooku?

Oglaševanje na Facebooku lahko poteka na različne načine. Eden je ta, da na svoji Facebook strani sponzorirate določeno objavo, kar je dokaj enostavno in hitro. Drugi pa, da se oglaševanja lotite na bolj kompleksen način, pri tem pa uporabite precej mogočno Facebookovo platformo za oglaševanje, kjer boste lahko natančno ciljali osebe, katerim želite oglas prikazati.

Ta oglas pa je navadno slika oziroma fotografija, s kakšnim napisom in dodatnim opisom v samem sporočilnem okencu. Morda ste opazili tudi, da se v zadnjem času pojavlja precej video oglasov na tem priljubljenem omrežju. In kaj je bolje?

Facebook oglas s sliko ali videom?

Verjetno poznate izrek: »Slika pove več kot tisoč besed.« Potem dodajmo, da video pove več kot tisoč slik. Zdaj že verjetno slutite, kaj je torej bolj učinkovito. Če se sprašujete, zakaj je video oglaševanje precej bolj uspešno kot oglas s sliko, berite naprej.

Vsi mi smo bitja, ki praktično vse počnemo z očmi. Kupujemo oblačila, ki so nam všeč, hrano, ki je videti dobro, knjige z lepimi naslovnicami in podobno. Torej je slikovni oglas že dokaj spodobno marketinško orodje. Kaj pa video? Ta pove še tisočkrat več in pri vsem tem nam ni potrebno mučiti možganov z dolgočasnim branjem, listanjem in iskanjem informacij.

Video oglas navadno zmaga

Dejstvo je, kar govorijo tudi statistike, da se potrošniki mnogo bolje odzivajo na video oglaševanje kot na katerokoli drugo. In oglas, na katerega se ljudje dobro odzivajo, je na več načinov cenejši za oglaševalca. Po eni strani zato, ker tako delujejo oglaševalske platforme, ki dobre oglase nagradijo z nižjo ceno oglaševanja, po drugi strani pa zato, ker je tudi odziv kupcev precej boljši.

A ni vedno tako, saj lahko v določenih primerih oglas s sliko deluje bolje. Odločitev je seveda v rokah oglaševalca, ki najbolje ve, kaj želi kupcu sporočiti in za koliko časa želi ujeti njegovo pozornost. Dejstvo je, da ljudje ne maramo predolgih vsebin in želimo v prvih nekaj sekundah izvedeti vse, ali pa nas mora vsaj tako močno pritegniti, da ne gremo naprej.

Bodite pozorni na format videa

Ker se v naših rokah, kot orodje za brskanje po spletu, navadno znajde pametni telefon, je potrebno ta podatek upoštevati tudi ob kreiranju video oglasa. Svetujemo vam, da za promocijo v Facebook viru novic uporabite kvadraten video, za zgodbe oz. storyje pa pokončnega.

Pa morda še en majhen, a zelo dobrodošel nasvet. Na Facebooku veliko ljudi nima vključenega zvoka, zato svoje video oglase opremite s podnapisi, sicer se bo vaše sporočilo izgubilo v poplavi ostalih objav.