Izbira domenske končnice

Izbira domenske končnice in priporočila strokovnjakov

Pri izbiri domenske končnice smo dandanes lahko že izredno kreativni. Obstaja nič-koliko končnic, ki že na oko povedo, kakšne informacije nosi spletna stran (.info, .pizza, .cool in podobno), ampak … Nikar ne izbirajte domenskih končnic na slepo ali zgolj zato, ker se vam tako zdi bolj zabavno!

Zakaj je izbira domenske končnice tako pomembna?

Domenska končnica nam že na prvi pogled pove marsikaj. Vsem dobro znana slovenska nacionalna končnica je .SI. Ta nam takoj pove, da gre za spletno mesto s slovensko vsebino, prav tako pa takšne domene iskalniki, kot je Google, favorizirajo v primeru, da gre za poizvedbo v slovenskem jeziku.

Enako velja tudi za druge nacionalne končnice in prav zato strokovnjaki priporočajo, da v primeru večjezične strani zakupimo tudi ustrezne domenske končnice.

Končnica .SI je že zasedena, kaj pa zdaj?

V tem primeru strokovnjaki svetujejo nakup domenske končnice .COM, če je ta seveda prosta. Če imamo še kaj manevrskega prostora pri izbiri imena domene, potem lahko uporabimo tudi kakšno skovanko v stilu pasjahrana123.si. Nekaj podobnega bi verjetno prav prišlo podjetju, ki nudi razvoz pasje hrane in s tem namigne, da so zelo urni pri dostavi. No ja, pa še rima se. Kljub vsemu pa skušajmo skovati čim krajšo domeno, da si jo bodo ljudje lažje zapomnili.

Ni modro kupovati domene .COM, če enaka s končnico .SI že obstaja. Nikakor si ne želimo, da bi se naše bodoče stranke ves čas nahajale v dvomu »Katera je tista prava?«.

Morda še beseda ali dve o drugih splošnih domenskih končnicah. Končnica .ORG se navadno uporablja za spletne strani vladnih organizacij. Če želimo namigniti, da gre za spletno stran, ki je namenjena prebivalcem EU, je vsekakor dober izbor domenske končnice .EU. Agencije, ki se ukvarjajo s spletom, digitalnim marketingom in podobnim, pa velikokrat posežejo po domenski končnici .NET.

Lahko registriram gume.it, če je gume.si zasedena?

Lahko, a strokovnjaki vam bodo tovrstno potezo močno odsvetovali. Kot smo uvodoma že dejali, gre še posebej paziti pri nacionalnih domenskih končnicah.

V tem primeru bi si izbrali italijansko, katero pa bi iskalniki prednostno kazali iskalcem v Italiji, ne v Sloveniji. Če bi v Italiji sploh kdo iskal pnevmatike z izrazom »gume«.

Kakorkoli že, verjetno nas stranke v Italiji sploh ne zanimajo.

Varovalka pred konkurenco

V primeru, da postavljate spletno stran za slovensko ciljno publiko, strokovnjaki s tega področja vsekakor zagovarjajo tezo, da je najboljša izbira zakupiti tako .SI kot tudi domensko končnico .COM. Torej, če je domena za obe domenski končnici na voljo, registrirajte obe. Na ta način se boste izognili morebitnim težavam v primeru, da bi nekdo zakupil ime vaše domene.

Za vsak slučaj nato domeno .COM še preusmerite na .SI. Predstavljajte si nekoga, ki za vašo spletno stran sliši na radiu ali za trenutek uzre objavo v časopisu. Kasneje doma za računalnikom pa se seveda nikakor ne spomni več natančno, ali je šlo za .SI ali .COM. Navadno Slovenci iščemo domene .SI ali .COM. Če je oboje prav, pa je zadeva tako ali tako rešena.