Vohunska programska oprema Pegasus

Kako deluje vohunska programska oprema Pegasus?

Živimo v digitalni dobi, kjer praktično vsak med nami uporablja splet, spletna orodja in aplikacije ter za seboj na nek način pušča digitalne sledi. Za uporabo priročnih in uporabnih spletnih orodij smo se zavestno pripravljeni odreči določeni meri intime in svobode. Pa se tega v resnici zavedamo?

Večina med nami se ne sprašuje prav pogosto, kaj določena aplikacija na pametnem telefonu počne v ozadju. Ali zbira kakšne podatke, snema pogovore in podobno. Nekako zaupamo velikim podjetjem, kot sta Google in Apple, da v svojih trgovinah objavljata zgolj varne aplikacije. Ste že slišali za Pegasus?

Kaj je vohunski program Pegasus?

Pegasus je vohunska programska oprema, ki omogoča popoln nadzor nad napravami na daljavo. Razvila jo je izraelska družba NSO Group, prvotno pa je bila namenjena uporabi v boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu. Vendar se je kasneje izkazalo, da se uporablja tudi za nadzor nad aktivisti, novinarji in drugimi javnimi osebami.

Pegasus deluje tako, da izkoristi varnostne ranljivosti v operacijskem sistemu in namesti vohunsko programsko opremo na napravo. Ko je Pegasus nameščen, lahko vohunska programska oprema spremlja in snema vse, kar se dogaja na napravi, vključno z uporabo aplikacij, klici, sporočili in lokacijami. Poleg tega lahko Pegasus nadzira tudi kamero in mikrofon naprave ter tako omogoča poslušanje in snemanje okolice.

Javnost je skočila na noge

Zaradi svojih močnih vohunskih funkcij je Pegasus postal eno najbolj kontroverznih vohunskih programskih orodij in se pogosto uporablja za kršenje človekovih pravic. Vendar pa je tudi eno najbolj naprednih vohunskih orodij, saj lahko obide številne varnostne funkcije in tako brez zaznavanja ostane skrito na napravi.

Gre za konkreten izziv razvijalcem aplikacij in zaščitne programske opreme kot tudi operacijskim sistemom, ki poganjajo naše pametne naprave. Evropski parlament je v preiskavi odkril, da se je omenjeno vohunsko programsko opremo uporabljalo v vsaj štirih državah članicah, in sicer v Grčiji in Španiji ter na Poljskem in Madžarskem.

Lov na kriminalce ali na zasebnost?

V družbi NSO Group seveda zagotavljajo, da je programska oprema namenjena vladam za lov na kriminalce, toda obširne raziskave in novinarska poročila kažejo povsem drugačne rezultate. Zanimivo, da gre za tako sofisticirano in napredno programsko opremo, da se uvršča kar med digitalna orožja.

Glede na to, kaj vse zmore, verjetno povsem upravičeno. Ko se Pegasus enkrat znajde na pametni napravi, je praktično nezaznaven in počne vse, kar se zljubi tistemu, ki je za namestitev poskrbel. Lahko snema pogovore, pregleda vsa SMS sporočila in celo šifrirana sporočila v aplikacijah, kot je WhatsApp.

Spremlja vsak korak nadzorovanega

Ne le klice in sporočila, Pegasus nadzorovani osebi sledi na vsakem koraku in izkorišča vse ostale aplikacije na napravi, prav tako tudi nastavitve in kamero. Slednjo po potrebi vklopi kadarkoli in si ogleda okolico, v kateri se nahaja. GPS seveda poskrbi še za natančno lokacijo.

Zlonamerna koda na mobilni napravi
Vohunska programska oprema na mobilni napravi.

V resnici niso varne niti multimedijske vsebine, kot so fotografije in videoposnetki, pa čeprav morda zaklenjeni z osebno kodo v posebni mapi. Tudi zgodovina spletnega brskanja je na očeh, enako velja za sezname stikov in vklop mikrofona, ki tako omogoči prisluhe v realnem času ne glede na to, da pogovor poteka v naravi in ne prek telefonske povezave.

Kako odkriti programsko opremo Pegasus?

Lahko si predstavljamo, da je vohunska programska oprema ustvarjena z namenom, da jo je skoraj nemogoče odkriti. Še posebej običajnemu smrtniku, ki se na drobovje programske opreme ne spozna kaj dosti. Za odkrivanje programa Pegasus bi bila potrebna digitalna, forenzična preiskava.

Lahko pa prisotnost vohunskega programja nakazujejo tudi nenavadni »podatkovni odlivi« z naprave, ki nakazujejo, da se podatki pošiljajo nekam, kamor se ne bi smeli. Kdor bi bil tarča tega programa, se nadzoru lahko izogne le na dva načina. Tako da pametne naprave ne nosi s seboj, ali pa da je sploh nima.