Ponudnik spletnega gostovanja

Kako izbrati pravega ponudnika gostovanja?

Vsi, ki se enkrat znajdemo pred izzivom svoje prve spletne strani, se moramo v začetnih korakih soočiti z vprašanji na temo izbire domene in ponudnika gostovanja. Laično bi pomislili, da gremo pač k tistemu, ki je najcenejši. Pa je to res edini in pravi pogoj?

Cena je seveda pomembna, tako kot še marsikaj drugega. Niso vsi ponudniki gostovanja enako kvalitetni in fleksibilni. Zagotovo se vam takoj porodijo vprašanja: kako, kam in za koliko denarja?

Primerjava ponudnikov spletnega gostovanja

Splet je precej bogat s ponudbo tovrstnih storitev, a pojdimo lepo po vrsti. Kar je pomembno storiti, je vsekakor podroben pregled ponudnikov spletnega gostovanja. Vzemite si čas in nikar ne padajte na prvo ponudbo ali popust. Videli boste oglas na socialnih medijih ali pa naravnost za vas izdelano ponudbo med oglasi v iskalniku Google.

Morda bo med vsemi temi tudi »tisti pravi«, ampak naj se vam nikar ne mudi. Zelo pomemben podatek o kvaliteti ponudnika spletnega gostovanja so izkušnje. Nekdo z večletnimi izkušnjami na tem področju se je vsekakor že moral soočiti z vsemi križi in težavami ter poskrbeti za to, da je obstal na trgu. To pa je vsekakor mogoče le na en način. Tako, da ostaneš kvaliteten, v teku s časom in prilagodljiv. Prilagodljiv tako strankam kot nenehno spreminjajočemu se trgu.

Zelo pomembna je infrastruktura

Ponudnik spletnega gostovanja, ki nudi kvaliteto, bo zagotovo lahko ponudil sodobno infrastrukturo. Zmogljivi strežniki z SSD diski, garancija na nemoteno delovanje, možnost nastavitve najnovejše PHP verzije in podobno. Na tem mestu velja dodati še uporabo nadzorne plošče cPanel, ki je dandanes več ali manj vsem dobro poznana.

SSD diski so vsekakor pomemben faktor, saj z njihovo pomočjo spletna stran deluje hitreje. Hitrost delovanja vaše spletne strani pa ne bo zadovoljila samo vaših uporabnikov, pač pa tudi velikega »strica« Googla. Ta vas bo nagradil s tem, da bo zadetke na vašo stran pozicioniral višje kot tiste nekoliko počasnejše.

Na kaj je še potrebno biti pozoren?

Bodite pozorni na nekaj osnovnih točk, kot na primer: količina ponujenega prostora, ali omogočajo redne posodobitve kopij vaše baze, dosegljivost podpore uporabnikom in ali so njihovi strežniki locirani v Sloveniji.

Pri vsem tem se morate opreti tudi na podatke, ki jih tisti hip poznate samo vi. S koliko spletnimi stranmi boste gostovali na paketu, gre za enostavne »lahke« strani ali bolj kompleksne (večje spletne trgovine), ali potrebujete kakšne posebne aplikacije in podobno.

Ne zadovoljite se prehitro, bodite »tečni«

Kontaktirajte podporo ponudnikov na spletu, pošljite jim vsa vprašanja, ki se vam porodijo v glavi in primerjajte pridobljene odgovore. Povprašajte znance, prijatelje, preberite kakšne tehnične forume na to temo (naj ne bodo stari nekaj let) in si počasi ustvarite celotno sliko.

Ko boste imeli na mestu vse »kljukice« in boste zadovoljni tako z odgovori kot s ceno, zakupite ustrezen paket gostovanja. Le tako boste na koncu zadovoljni vi in tudi vaše stranke. Naj cena ne bo edino vodilo, pač pa kvaliteta, izkušnje in odzivna podpora uporabnikom, ki zagotovi prave informacije takrat, ko jih potrebujete.