Kolokacija

Kolokacija – prednosti in slabosti

Dandanašnja podjetja, ki za svoje poslovanje uporabljajo strežniške sisteme, se soočajo z vprašanji glede stroškov, ki jih namenjajo v spletno delovanje. Vzdrževanje IT oddelka predstavlja precejšen strošek, ki pa je v določenih primerih nujen.

Večja podjetja se vsekakor morajo opremiti z lastnim IT oddelkom, ki skrbi za njihovo računalniško infrastrukturo, pri tem pa računati še na precej drago opremo, nakup in vzdrževanje lastnih strežnikov. Kaj pa manjša podjetja, ki potrebujejo lasten strežnik, vendar nimajo dovolj sredstev za lasten IT? Odgovor je lahko kolokacija strežnika.

In kaj sploh je kolokacija?

Še preden pričnemo s poslovanjem, si želimo biti prisotni tudi na spletu. Postavimo spletno stran, ta pa (navadno) gostuje pri katerem od podjetij, ki nudijo spletno gostovanje. Če pa se naše podjetje ukvarja z bolj zahtevnim poslom na spletu (večja trgovina, osebni podatki in podobno) in potrebujemo najvišjo stopnjo zasebnosti, je rešitev v tem, da si nabavimo lasten strežnik.

Kolokacija strežnika dejansko pomeni najem prostora s strežniško omaro, kamor postavimo svoj strežnik, ki bo imel tam vso potrebno podporo za vzdrževanje. V tem primeru lahko računamo na vrhunsko povezavo v splet, pomožne generatorje v primeru izpada električnega toka in ustrezno klimatiziran prostor.

Strežniki za nemoteno delovanje potrebujejo ustrezno temperaturo, zaščito pred pregrevanjem in tudi zaščito pred drugimi zunanjimi vplivi, ki nas morda lahko presenetijo, če svoj strežnik postavimo v klet.

V tovrstnem primeru kolokacije si bomo želeli imeti tudi neposreden (fizični) dostop do prostora, v katerem bo nameščen strežnik, in možnost kontakta z osebjem, ki skrbi za prostore.

Glavne prednosti in slabosti kolokacije

Prednosti kolokacije so:

  • Lasten strežniški sistem.
  • Najem in ne lastništvo prostora za strežnik.
  • Najem in ne zaposlitev ljudi za vzdrževanje.

Slabosti kolokacije pa:

  • Začetni vložek za nakup lastnega strežnika.
  • Strošek kvalitetne povezave v splet.
  • Stroški začetne namestitve programske opreme in vzdrževanja.

Če želite vse svoje misli in energijo posvetiti svojemu poslu in ne razmišljati o rečeh in težavah, ki so povezane z IT delom vašega podjetja, potem je kolokacija prava izbira za vas. V tem primeru bodo vse skrbi in delo prevzeli nase usposobljeni ljudje, ki vedo, kaj počno, in tudi garantirajo za svoje delo.

Ne boste se obremenjevali s skrbmi, kot so na primer, kaj pa če zmanjka elektrike, nam lahko vdrejo v sistem, kaj pa če mi v kleti poči cev za vodo? Ali pa denimo, klima ne deluje, zunaj pa sonce pripeka s 30 stopinjami čez ničlo, strežnik se pregreva, …

Kvalitetna podjetja, ki nudijo kolokacijo strežnika, so tudi ustrezno zavarovana za vse mogoče nevšečnosti. Poplave, požari in druge neprijetne tegobe bodo na ta način povsem minimalizirane.

Še vedno ne veste, kaj bi bila za vas najboljša izbira? Preračunajte si stroške za primer, da v podjetju odprete IT oddelek, nakupite vso potrebno opremo in zaposlite ustrezno število strokovnjakov, poskrbite za nemoteno delovanje in seveda imate prostor, ki bo namenjen strežniškim omaram.

Številke potem primerjajte s tistimi, ki jih dobite v primeru, da posežete po kolokaciji, ki vam pokrije vse zgoraj našteto. Že veste, za kaj se boste odločili?