Podatkovne baze

Kaj pomeni, da paket gostovanja podpira podatkovne baze?

Če vaš paket spletnega gostovanja podpira podatkovne baze, to pomeni, da boste imeli dostop do urejanja baze, v kateri so shranjeni najrazličnejši podatki, vezani na vašo spletno stran. Podatki so shranjeni v tabelah podatkovne baze. Morda se vse skupaj sliši nekoliko zakomplicirano, vendar vam bo po prebranem prispevku vse skupaj postalo kristalno jasno.

Zakaj sploh potrebujemo podatkovne baze?

Vse priljubljene platforme, kot so na primer WordPress, Joomla, Magento in druge, uporabljajo baze podatkov. Do teh baz lahko dostopamo na različne načine, običajno pa kar preko uporabniku prijaznega vmesnika, ki ga najdemo v nadzorni plošči cPanel.

V podatkovne baze se zapisujejo različni podatki. To so lahko dostopni podatki uporabnika spletne strani, sama vsebina strani, povezave, poti do slik in podobno. Baze podatkov so zaščitene z geslom, dostop do njih pa lahko omejimo tudi na podlagi IP naslova. Podatkovne baze so zelo dobrodošle, kadar želimo hitro poiskati določene podatke, saj so ti popolno urejeni v tabelah, v pravilni obliki in na pravem mestu.

Katere so prednosti uporabe podatkovnih baz?

Glavne prednosti, ki jih prinaša možnost uporabe podatkovnih baz, so naslednje:

  • Hitro iskanje podatkov glede na datum, naslov in druge parametre iskanja.
  • Izdelava arhivov podatkov, s čimer preprečimo kakršnokoli izgubo le-teh.
  • Bistveno zmanjšanje možnosti napak.

Za urejanje podatkovne baze MySQL je potrebno določeno znanje s tega področja. To nam kasneje omogoča izdelavo lastnih podatkovnih baz, uvoz in izvoz podatkov, iskanje želenih podatkov ter povezavo baze z našo spletno stranjo.

Kaj je SQL?

SQL (Structured Query Language) je računalniški jezik, namenjen delu s podatkovnimi bazami. Jezik SQL uporabljamo za kreiranje, urejanje in iskanje podatkov. Ti so navadno urejeni v tabelah na podoben način kot v Excelu. Vsaka tabela ima svoje podatke, do katerih dostopamo in jih urejamo s SQL ukazi.

Ker gre za precej iskano znanje, ni nezanemarljivo vedeti, da praktično vsako podjetje potrebuje strokovnjaka z znanjem SQL. Sam jezik je dokaj enostaven za učenje, pridobljeno znanje pa usposobljenemu omogoča večjo možnost zaposlitve.

Naj izberem gostovanje, ki podpira baze podatkov?

Če torej vaše spletno gostovanje podpira podatkovne baze, to pomeni, da boste zlahka poiskali potrebne podatke, jih izvozili v primernih datotekah in da boste kvalitetno optimizirali delovne procese. Za zahtevano delo boste porabili precej manj časa, zlahka pa boste pripravili tudi točno določene analize in statistične podatke, ki jih bo zahtevalo vaše podjetje.

Kot vidimo, je odgovor na vprašanje »Kaj pomeni, da paket gostovanja podpira podatkovne baze?« precej pomemben za optimizacijo našega dela. Želimo si imeti gostovanje, ki podpira podatkovne baze in vsekakor si želimo znati upravljati z njimi. Konec koncev je paket gostovanja s podporo za podatkovne baze nujen, če želimo postaviti spletno stran na WordPress platformi ali v katerem drugem priljubljenem CMS sistemu.

V nadzorni plošči cPanel podatkovne baze urejamo z orodjem phpMyAdmin, ki ga najdemo v razdelku DATABASES. Kot rečeno, za upravljanje z bazami podatkov boste potrebovali znanje SQL jezika, a to je že tema za drug članek.