Rank Math

Rank Math – spoznajte nov SEO vtičnik za WordPress

Vsi, ki se ukvarjajo s spletom, WordPressom in spletno optimizacijo, že dolgo prisegajo na vtičnik Yoast SEO, ki nam olajša spletno optimizacijo. Brezplačno verzijo tega si je do danes preneslo že, reci in piši, preko 5 milijonov uporabnikov! Razen redkih izjem jim vsi »prilepijo« oceno 5 zvezdic in priznati je treba, da Yoast zelo dobro opravlja svoje poslanstvo.

Kljub vsemu pa se svet WordPressa že nekaj časa sprašuje, kaj je s konkurenco. Ali obstaja kakšna alternativa, ki je morda celo boljša? Ki morda ponuja še več, ali pa vsaj več v brezplačni verziji?

Spoznajte SEO vtičnik Rank Math

Povprečen uporabnik teh orodij od njih pričakuje, da bodo nudila dobro uporabniško izkušnjo, vpis META naslova in opisa ter seveda svetovala potrebne spremembe. Yoast ima v ta namen vgrajen »semafor«, ki s svojimi značilnimi lučkami opozarja na dobre in slabe zadeve. Saj veste, vsi smo presrečni, ko ob našem članku gori zeleno.

Brezplačna verzija nam omogoča še ločen vpis META oznak za socialna omrežja, nastavitve za robotke in nekaj »bombončkov«. Uporabniki pa Yoastu najpogosteje zamerijo, da je »hroščat« in da upočasnjuje delovanje njihovih strani. Da ne govorimo o nadgradnjah. Praktično kadarkoli bomo pogledali med vtičnike, ki potrebujejo nadgradnjo, bo tam tudi Yoast.

V čem je Rank Math drugačen?

Na začetku razveseli dejstvo, da vsebuje čarovnika za namestitev, ki močno olajša prve korake. Naslednja stvar, ki je zelo dobrodošla, pa je dejstvo, da zaradi tega vtičnika lahko pozabimo na kar nekaj drugih, ki »obremenjujejo« našo stran.

Ena boljših in dobrodošlih pogruntavščin je vsekakor opcija za »error 404«. Rank Math povsem poenostavi preusmerjanje uporabnika s strani, ki javljajo napako 404. Torej, en vtičnik manj.

Kar imamo pri Yoastu najraje, je, da nam za izbrano ključno besedo pokaže, kje smo dobri in kje smo pihnili mimo. Na ta način lahko kar najbolje optimiziramo vsebino. Na drugi strani nam Rank Math v tej smeri ponuja kar do 5 različnih besed, na katere lahko optimiziramo posamezno stran ali članek. Saj veste, povezane ključne besede, ki so prav tako zelo pomembne. Dodajmo, da to zmore tudi Yoast, ampak le v plačljivi verziji.

Predlogi ključnih besed

Ko v Google vpišemo nosilno ključno besedo, nam omenjeni iskalnik ponudi še kopico drugih. Prav tako pomembnih, povezanih besed. No, Rank Math zna tudi to.

Poznate Rich Snippets? Obogateni opisi, zvezdice, … Seveda obstajajo vtičniki tudi za to, da naši zadetki v iskalnikih povsem izstopajo z dodatnimi opisi, sličicami in podobno. Z uporabo vtičnika Rank Math lahko pozabite na te dodatne namestitve.

Zaključna beseda, Yoast ali Rank Math?

Ne bomo risali črte in delali zaključkov v stilu »tega dol, onega gor«. Dejstvo je, da gre za zelo dobra SEO vtičnika. Yoast je »izkušenejši«, dlje časa na trgu, ima za seboj izjemno ekipo in veliko izkušenj.

Rank Math je novejši, otepali se bodo bugov (tako kot vsi) in morda spreminjali poslovni načrt. Ampak, če postavljate novo spletno stran in na začetku niste pripravljeni investirati denarja v SEO vtičnik, potem bi vam ta hip svetovali uporabo Rank Math. Enostavno zato, ker ima več funkcij v brezplačni različici. Ob tem se boste znebili kar nekaj nepotrebnih, dodatnih vtičnikov in tako poskrbeli, da bo vaša spletna stran delovala še nekoliko hitreje.

Ne razumite napak, tudi Yoast seveda zna marsikaj od tega, če ne kar vsega, a v plačljivi Premium različici. Predlagamo testiranje, spoznavanje, odločitev na koncu pa je seveda vaša.