WordPress vtičniki za varnost

3 super pomembni WordPress vtičniki za varnost

Varnost na spletu je pomembna tako za obiskovalce spletnega mesta kot tudi za lastnike le-tega. Škodljive programske kode na spletu neprestano iščejo ranljiva mesta, dovzetna za napade. Ker platforma WordPress po zadnjih podatkih poganja že kar 30 % vseh spletnih strani, je kot takšna seveda pogosta tarča poizkusov vdora.

Prav zato je potrebno v prvi vrsti poskrbeti za redne posodobitve WordPress jedra in vseh vtičnikov, ki jih uporabljamo za delovanje spletne strani.

Poenostavimo nekoliko s primerom:

Na spletni strani uporabljamo sila popularen vtičnik za prikazovanje galerij, ki pa je zastarel. Ker se »škodljivci« usmerjajo na najbolj uporabljane vtičnike in izkoriščajo varnostno luknjo, ki so jo našli pred tem, smo seveda v veliki nevarnosti, da nam vdrejo na stran. Včasih to pomeni kakšno skrito vrstico s povratno povezavo, spet drugič nam lahko povsem uniči spletno stran in celo okuži paket gostovanja. Skratka, prava mala katastrofa.

K sreči pa obstajajo tudi vtičniki, ki skrbijo za varnost naše WordPress strani. Tokrat navajamo izbor treh vtičnikov, ki poskrbijo za to, da zvečer lažje zaspimo.

1. Wordfence Security

Verjetno vas med vami ni veliko, ki še ne bi slišali za vtičnik Wordfence Security. Brezplačna verzija omenjenega vtičnika ima danes že več kot 3 milijone prenosov! Uporabnikovo spletno stran ščiti pred »brute force« napadi, zaklene dostop po določenem številu napačno uporabljenih uporabniških imen in vzpodbuja uporabo kvalitetnih gesel.

Vtičnik pregleda tudi primernost ostalih vtičnikov (tem in WordPress jedra) in nas po potrebi opozori na nepravilnosti, opustitev nadgradenj s strani razvijalca in podobno. Ob vsakem vpisu v nadzorno ploščo prejmemo obvestilo na email naslov, prav tako prejemamo tudi poročila o blokiranih nedovoljenih vpisih, iz katere države so prišli in njihove IP številke.

2. All in One WP Security & Firewall

Še en odličen varnostni vtičnik za WordPress strani je All in One WP Security & Firewall. Tako kot večina tudi ta ščiti pred »brute force« napadi in pregleduje datoteke na naši spletni strani ter po potrebi obvesti o morebitnih nepravilnostih. Vtičnik omogoča uporabo Googlovega orodja reCAPTCHA, ki raznim botom onemogoča prijavo na našo spletno stran.

3. BulletProof Security

Zelo kvaliteten vtičnik s področja zaščite WordPress spletne strani je BulletProof Security. Že na začetku omogoča čarovnika za enostavno namestitev in nastavitve. Preverja datoteke spletnega mesta, baze podatkov in išče sledi za morebitno zlonamerno vsebino. Gre za varnostni vtičnik, ki ponuja še precej več, je pa potrebno za razširjen nabor orodij kupiti »PRO verzijo« samega vtičnika. V primerih, ko denimo upravljamo s spletno trgovino, kjer se nahaja množica osebnih podatkov, nam nikakor ne sme biti žal finančnega vložka, če s tem preprečimo, da bi se zgodilo kaj zelo neprijetnega.

Ali potrebujem vse naštete vtičnike?

Na spletu je moč najti še precej več vtičnikov, ki se nanašajo na varnost spletne strani, postavljene na platformi WordPress. Trenutni trendi pa vsekakor kažejo, da je brezplačna različica vtičnika Wordfence Security vsekakor odličen izbor, s pomočjo katerega lahko poskrbimo za zadosten nivo zaščite za našo spletno stran.

Naj bo varnost vedno na prvem mestu in naj nam ne bo težko odšteti tudi kakšnega evra, če bomo s tem zaščitili pomembne informacije na spletni strani in s tem seveda tudi naše stranke.