SSL certifikat

Zakaj je uporaba SSL certifikatov postala obvezna?

Morda naslovno vprašanje ne drži v popolnosti na način, kot si mislite ta hip, a bolj kot ne gre za dejstvo, da je temu res tako. Spletna stran za svoje delovanje namreč ne potrebuje SSL certifikata. Nastane pa težava, ko uporabnik, ki obišče našo stran, v URL vrstici na levi strani opazi opozorilo, da stran ni varna.

Še posebej nerodno je, če se to zgodi pri obisku spletne trgovine. Kupci takšni spletni strani ne bodo zaupali in jo bodo velikokrat zapustili – še pred prvim naslednjim klikom.

Kaj sploh počne SSL certifikat?

SSL certifikat kriptira podatke v smeri, da so ti bolj zaščiteni kot sicer. Spletni uporabniki, ki na vašem spletnem mestu vpisujejo svoje osebne podatke, bodo precej neradi to počeli na spletni strani, ki ni varna.

Poznamo 3 vrste SSL certifikatov:

  • domenski SSL certifikat
  • poslovni SSL certifikat
  • razširjeni SSL certifikat

Najosnovnejši SSL certifikat je domenski. Je tudi najcenejši in nudi osnovno varnostno enkripcijo podatkov, ki je zadovoljiva za večino spletnih strani in trgovin.

Poslovni certifikat zajema tudi podatke o podjetju, ki stoji za spletno stranjo, in na ta način še dodatno vzbudi zaupanje pri potencialnem uporabniku spletnega mesta.

Najvišji standard varnosti pa zagotavlja razširjeni SSL certifikat. Namestitev tovrstnega certifikata in preverjanje podjetja, ki stoji za spletno stranjo, traja nekoliko dlje, kot je to običaj pri osnovnem SSL certifikatu. Da je spletna stran najvišje varovana, pa uporabnika obvesti zelen okvirček, ki se pojavi v naslovni vrstici nekaterih spletnih brskalnikov.

Kaj pa, če moja stran ne zbira osebnih podatkov?

Kot že uvodoma rečeno, za delovanje spletne strani SSL certifikata ne potrebujete. Nastane pa težava zaradi obvestila, da stran ni varna, ki odganja uporabnike, česar pa si seveda ne želite. Dodajmo, da SSL certifikat potrebujete, v kolikor želite na svoji spletni strani ponuditi možnost plačila s plačilnimi karticami.

In še ena zadeva, ki si je ne želite. Google je SSL certifikat že pred časom uvrstil na svoj dolg seznam kriterijev, po katerih uvršča spletne strani v svojem iskalniku. Povedano poenostavljeno, če bo vaša spletna stran imela nameščen SSL certifikat, bo imela večje možnosti za višje uvrstitve med prikazanimi rezultati iskalnih poizvedb. Torej, dodaten plus za SEO.

Koliko stane SSL certifikat in kako naj ga namestim?

Osnovni certifikati so na voljo že od cca 20 €, pri sami namestitvi pa vam bodo v večini primerov rade volje priskočili na pomoč strokovnjaki iz podjetja, kjer gostuje vaša spletna stran. Če gostujete pri njih, vam bodo po večini to namestitev opravili brezplačno, v nekaterih primerih pa je potrebno storitev doplačati.

Če še vedno niste prepričani, kateri SSL certifikat potrebujete, bo najbolje, da se obrnete na katerega od ponudnikov spletnih gostovanj in SSL certifikatov ter poprosite za nasvet. Seveda pa lahko kontaktirate tudi nas!