Spletne prevare 2022

5 najpogostejših spletnih prevar (2022)

Splet je postal naše drugo življenje in okolje, v katerem preživimo veliko časa. Morda se kdo tega niti ne zaveda, saj ne gre zgolj za brskanje po spletnih straneh. S spletom smo povezani ves čas prek pametnih telefonov, ko igramo igre ali pregledujemo socialna omrežja.

Nepridipravi poznajo vse mogoče kanale in ukane, zato ne čudi pojavljanje vedno novih spletnih prevar, na katere moramo biti uporabniki še kako pozorni. Da bi se karseda uspešno izognili nevarnostim, pa smo zbrali pet najpogostejših prevar v letu 2022.

1. Direktorske prevare

V tem primeru gre navadno za e-poštno prevaro, ki jo torej prejmemo kot e-pošto in je videti povsem legitimna. Ta namreč zajema logotip podjetja, ustrezne barve, grafike, vsebina je prepričljiva, podpis pa še toliko bolj, saj nam piše kar direktor podjetja oziroma vodja tega ali onega oddelka.

V priponki najdemo plačilni nalog, ki smo ga dolžni poravnati, in ni si težko predstavljati, da nekdo, ki ni pretirano vešč tovrstnih reči, plača račun za elektriko ali plin priznanega nacionalnega ponudnika. Še ena vrsta prevare, ki po tej poti zaide med nas, pa je lahko usmerjena v pridobivanje osebnih podatkov za spremembo podatkov naročnika, ki jih podjetje potrebuje od vas.

2. Skušali smo vam vročiti pošiljko

Ena izmed spletnih prevar, ki so zelo pogoste v letu 2022, temelji na lažnem predstavljanju za poštno podjetje. Kurirskih služb je kar nekaj, zato se človek lahko hitro zmede in nasede prevari, ki poteka zelo enostavno. Na e-poštni naslov prejmete sporočilo, da vam niso mogli vročiti paketa, zaradi česar so nastali stroški ponovne vročitve.

Pozvani boste k plačilu teh stroškov, račun pa bo že kar priložen. Ker bodo v sporočilu grafike in naziv priznanega podjetja, ne boste niti posumili, da bančni račun vendarle ni njihov. Na ta način se denar nakaže na račun prevarantov, za katerimi se navadno izgubi vsaka sled.

3. Izjemne akcije

Na socialnih omrežjih zasledimo veliko ponudnikov, ki svoje izdelke prodajajo po smešno nizkih cenah. Navadno te akcije opravičujejo z razlogi, kot so odprodaja zalog, čiščenje skladišča, izjemna priložnost in podobno. Prva misel ob takšni ponudbi naj bo: »Če je nekaj videti preveč poceni, da bi bilo resnično, potem navadno ni.«

Plačevanje s kreditno kartico prek spleta
Previdno pri plačevanju s kreditno kartico na spletu.

Preverite omenjeno spletno trgovino in poglejte podatke o podjetju, ki stoji za njo. Na prevarantskih straneh teh podatkov navadno ne boste našli, domena pa bo povsem neznana ali morda podobna kakšni izmed znanih blagovnih znamk. Na takšnih straneh nikoli ne vpisujte svojih osebnih podatkov.

4. Donacije

Če smo na katerem področju ljudje še posebej ranljivi, je to naša empatija. Ko vidimo nekoga v nesreči, lačnega oziroma bolnega otroka tik pred smrtjo ali pretepene in ponižane žrtve brez strehe nad glavo, se vklopijo naša čustva. In prevaranti to še kako dobro vedo.

V tem trenutku nas zasujejo s klici po dobrodelnosti in donacijah, s katerimi bodo reševali življenja. Ne glede na to, za kako visoke zneske gre, se je treba zavedati, da jim na ta način dajemo osebne podatke in dostop do precej večjih zneskov, ki jih na enega izmed mnogih načinov nato ukradejo z bančnega računa ali kreditne kartice.

5. Kripto prevare

Kripto val je zajel cel svet in morda ponekod že malce popušča, a se vseeno uspe najdi vedno nova kripto valuta, ki jo je nujno kupiti, saj bo njena vrednost čez noč poletela v nebo. Ne gre pa zgolj za naložbe v kripto valute, pač pa tudi za plačevanje z njimi.

Veliko prevarantov se poslužuje izsiljevalskih tehnik, kjer od oškodovanca zahtevajo plačilo v neizsledljivi kripto valuti, sicer mu onemogočijo dostop do računalnika ali pa bodo objavili o njem kakšne nečedne reči, kot je denimo ogledovanje pornografije na spletu. Prevaranti na tem področju so v letu 2021 ukradli za kar 14 milijard dolarjev kripto valut!

Na kaj morate biti pozorni?

Pri uporabi svetovnega spleta bodite pozorni na naslednje:

  • Vsekakor na predobre ponudbe. Če je preveč poceni, potem verjetno nekaj ni v redu.
  • Na nenavadne spletne povezave. Če v e-poštnem sporočilu nekdo trdi, da je NLB banka, povezava pa vodi na neko stran, ki je sicer videti kot banka, a domena nikakor ni prava, potem prste proč.
  • Na pozive k odpiranju priponke v e-poštnem sporočilu, ki vzbuja sum oziroma menite, da ni legalno. Na ta način lahko dobite tudi računalniški virus.
  • Na pravopisne napake. Zlikovci navadno prevajajo besedila kar s pomočjo Google prevajalnika, ki pa v tem primeru žal postaja vse boljši.