Varno geslo

5 nasvetov za izbiro 99,99 % varnega gesla

Vsako leto se na spletu zgodi na milijone vdorov v spletne strani, pošto in druge spletne lokacije. Ljudje se neradi odločamo za zapletena in dolga gesla, saj si jih ne zapomnimo, a prav na to računajo tudi nepridipravi. Razne škodljive programske kode preiskujejo spletna mesta in ugibajo morebitna gesla, ki jih uporabljamo za dostop. 123abc, 12345 in podobna gesla vsekakor niso vzorčni model, kako izbrati močno geslo.

Varna gesla imajo naslednje sorodne vezi: so dolga, unikatna, vsebujejo posebne znake in nikakor ne vsebujejo podatkov iz našega osebnega življenja. Datumi rojstev, imena otrok ali hišni naslov torej odpadejo.

1. Uporabljajte znake! Če boste k svojemu geslu (in vmes) dodali kakšno lojtro #, klicaj ali vprašaj, bo vaše geslo v trenutku precej bolj varno. Zamislite si neko geslo, ki si ga boste z lahkoto zapomnili, dajte na začetek, vmes in konec katerega od posebnih znakov in že boste bolj varni.

2. Za vsak uporabniški račun kjerkoli na spletu uporabite drugačno geslo. Vemo, da si je težko zapomniti toliko gesel, a saj si jih lahko kam shranimo/zapišemo, ali pa v najslabšem primeru (če ga pozabimo) zahtevamo novega. Predstavljajte si osebo, ki za Facebook, Gmail, služben mail, dostop do spletne strani/trgovine in drugo, uporabi isto geslo. Ko nepridipravi vdrejo v enega takšnih računov, imajo navadno dostop do vseh ostalih, saj so večinoma vezani na email naslov in geslo.

3. Poigrajte se s kakšnim stavkom, ki ga poznate že celo življenje, in uporabite prve črke vsake besede. Primer: »Moja najljubša hrana je pica z morskimi sadeži«. Geslo bi nato izgledalo takole: Mnhjpzms. Čisto nič pa ne bi bilo narobe, če bi na koncu dodali še kak znak #!? ali številko. V našem primeri bi morda lahko na koncu dodali še njami! Mešana uporaba velikih in malih začetnic je prav tako dobrodošla.

4. Za izbiro gesla uporabite vsaj 8 znakov, a raje več. Kot že prej povedano, v geslo »namešajte« črke, številke in znake. Na ta način bo vaše geslo skorajda nemogoče uganiti.

5. Nimate idej? Uporabite lahko katero od spletnih aplikacij, ki vam generirajo unikatna gesla s številom znakov po izbiri. Passwordsgenerator.net je ena izmed takšnih strani, ki vam omogoča, da izberete, kako dolgo geslo želite, obkljukate, katere vrste znakov bi radi uporabili, katerih ne, ali pa enostavno prepustite generatorju gesel, da generira naključno močno geslo.

Svetujemo vam tudi, da svoja gesla redno posodabljate. Recimo na vsake 3 mesece si izberete nova gesla in ustrezno uredite svoje uporabniške račune. Za tiste najbolj previdne velja dodati, da je najbolj varen vnos novega gesla, vnos s pomočjo virtualne tipkovnice. Na ta način je za škodljive programe nemogoče beležiti udarce tipk na navadni tipkovnici.