Varnost na spletu

5 nasvetov za varnost na spletu

Da je splet postal del nas in našega vsakdana, je jasno. Kot tudi to, da so se tja preselila številna podjetja, trgovine, osebni blogi in informacije vseh vrst. Skratka … vse, kar nas zanima, se najde na spletu. Žal pa enako velja tudi za tiste manj zaželene reči, kot so virusi in spletni kriminalci.

Ti prežijo na nas na vsakem koraku – v upanju, da nas bodo uspeli prelisičiti in nam ukradli osebne podatke, številke kreditnih kartic in nas na ta način olajšali za nekaj denarja. Vsekakor gre za izkušnje, ki znajo biti zelo boleče, zato je še kako na mestu, da se podučimo, kako ostati varni na spletu. Tokrat imamo za vas 5 koristnih nasvetov za to.

1. Uporabljajte varna gesla

Gre za enega osnovnih in ključnih nasvetov varne uporabe spleta. Ker se navadno vsi osebni podatki in številke kartic nahajajo na računih, ki so zaščiteni z gesli, je pomembno, da so ta karseda komplicirana in praktično neugotovljiva. Seveda je jasno tudi, zakaj je veliko gesel tako zelo enostavnih, kot je na primer: 123abc.

Ljudje si različna in zapletena gesla težko zapomnimo, zato stremimo po takšnih, ob katerih nas ne bo strah, da bi jih pozabili. A takšne najlažje ugotovijo tudi spletni kriminalci ali zlonamerne kode. Pri geslu upoštevajte, da naj ima vedno vsaj eno veliko črko, kakšno številko in poseben znak, kot sta denimo klicaj in vprašaj. Pa naj bo dolgo vsaj 8 do 9 znakov. Takšno geslo zapišite na papir in varno shranite doma.

Preberite tudi: 5 nasvetov za izbiro 99,99 % varnega gesla

2. Varno tudi na socialnih omrežjih

Če ste aktivni na družabnih omrežjih, bodite prepričani, da komunicirate zgolj z osebami, ki jih poznate. Veliko prevar se namreč izvrši prav s pomočjo Facebooka in podobnih družbenih omrežjih, pri čemer napadalci igrajo različne vloge nemočnih, oškodovanih ali čustveno potrtih oseb.

Varna uporaba socialnih omrežij

Na ta način vplivajo na dobroto uporabnikov, s katerimi govorijo in sčasoma od njih pridobijo denar ter druge materialne dobrine. Čeprav se morda komu to zdi nemogoče, pa je primerov teh prevar zares veliko, zato pozor!

3. Mobilni telefon je postal računalnik

In celo več kot le računalnik. Poleg tega, da pametni mobilnik uporabljamo tako za komunikacijo kot tudi za delo in zabavo, je na mestu, da poskrbimo za varnost naprave, ki je praktično 24 ur na dan povezana na splet.

Mobilni telefon se vse večkrat uporablja kot plačilno sredstvo, na njem pa hranimo tudi vse dostope do spletne pošte in različnih spletnih mest, kjer smo registrirali svoj uporabniški račun. Zaklepajte telefon na način zaklepa s PIN kodo ali pa za zaklep uporabite kar svoj prstni odtis, v kolikor ima vaš telefon to možnost na voljo.

4. Ne objavljate osebnih podatkov

Še ena izmed napak, ki se rada primeri uporabnikom spleta, je, da na javnih profilih objavljajo preveč osebnih podatkov. Morda se vam bo tisti trenutek zdelo neškodljivo dejanje, saj ne objavite vsega, a potrebno se je zavedati, da nepridipravi s temi delnimi podatki še toliko lažje pridejo do celotnega »paketa«. Vaše objavljene podatke lahko uporabijo denimo za preslepitev v namen, da pridejo še do preostalih.

5. Previdno pri odpiranju spletne pošte

Tako imenovani phishing je še eden izmed pogostih načinov, kako se nepridipravi želijo dokopati do vaših osebnih podatkov, ali pa denimo vdreti v informacijski sistem podjetja, s katerim ste povezani. Navadno boste v tem primeru prejeli e-pošto, ki bo videti povsem običajna, bo imela ustrezno glavo in podpis, toda …

Bodite pozorni na to, da je domena enaka kot tista v e-naslovu. Ne klikajte slepo na povezave v sporočilu, ne da bi prej preverili, ali gre za varno sporočilo. Če kliknete na takšno povezavo, vsekakor preverite stran, na kateri ste pristali. Lahko da gre za stran znane banke, a vam pogled na URL naslov razkrije, da gre pravzaprav za lažno stran.