Domena .SI

Domena .SI – dejstva in zanimivosti

V svetu interneta nam je Slovencem zagotovo najbolj poznana domena .SI, ki je poleg .COM tudi najbolj priljubljena izbira. Gre za nacionalno vrhnjo domeno, ki uporabniku sporoča, da vstopa na spletno stran z vsebino v slovenskem jeziku, kar zanj hkrati pomeni tudi določeno varnostno zagotovilo.

S to domensko končnico v Sloveniji upravlja ARNES (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije), na voljo pa nam je – fizičnim in pravnim uporabnikom – že vse od novembra leta 2008. A to ni njena edina zgodovina, saj je aktivna že vse od leta 1992, ko je bila vpisana v korenski strežnik.

Nekaj zanimivih dejstev iz zgodovine

Po osamosvojitvi, od tedaj skupne države Jugoslavije, so se leta 1992 vse domene slovenskih uporabnikov s končnice .YU prenesle na .SI. Za prvih 10 .SI domen tako na Wikipediji zasledimo podatek, da je šlo za: ki.si, arnes.si, aster.si, ijs.si, zrc-sazu.si, izum.si, pasadena.si, hermes.si, uni-lj.si, uni-mb.si.

Od leta 1996, ko je Register.si pripravil prva pravila glede registracije domen .SI, pa do 31. 3. 2005 je veljalo, da je lahko nosilec domene samo poslovni subjekt. Tudi število registriranih domen je bilo omejeno na zgolj eno, pri čemer pa dodajmo še, da je bila registracija za nedoločen čas brezplačna. Leta 2001 je bilo sicer registriranih 10.000 domen, leta 2012 pa že 100.000.

Najdaljša domena

Pri registraciji domene se je zaradi različnih razlogov dobro držati načela, da je ta čim krajša in ima nek jasen pomen za obiskovalca, ki si jo bo tako tudi lažje zapomnil. Ker pa v svetu .SI domen obstaja tudi omejitev, ki znaša 63 znakov, se je seveda nekdo potrudil in registriral najdaljšo domeno v Sloveniji.

Imenuje se: brezveznadomenasamozatodadrzimorekordzanajdaljsodomenoskoncnico.si

Ponaša se s tem, da je bila prva najdaljša registrirana domena s končnico .SI, registracija pa je bila opravljena 5. 6. 2020.

Registracija domene .SI

Sama registracija domene .SI je precej enostavna in jo lahko opravimo na spletnih straneh več registrarjev. Domeno lahko registrira pravna ali fizična oseba, pri čemer je maksimalna doba registracije pred podaljšanjem 10 let, minimalna pa 1 leto.

Domene .SI so cenovno dostopne, saj navadno stanejo okoli 10 do 15 €. Med urejanjem registracije domene si pri nekaterih registrarjih, ki so obenem tudi ponudniki spletnega gostovanja, lahko izberemo še paket gostovanja, na koncu plačamo in v nekaj minutah na e-poštni naslov prejmemo obvestilo o registraciji.

Prenos domene .SI

Prenos domene pomeni, da želi lastnik domene le-to prenesti z enega registrarja na drugega, pri čemer pa bo še vedno ostal lastnik domene. Postopek prenosa se sproži tako, da lastnik domene pri trenutnem registrarju zaprosi za avtentikacijsko kodo (EPP), ki jo nato pošlje novemu registrarju.

Ko je ta del urejen, se lahko sproži postopek prenosa domene k novemu registrarju. Seveda pa omenjen postopek velja zgolj za .SI domene. V primeru, da bi želeli prenesti domeno z drugo domensko končnico, se bo treba prej informirati tudi o tem.

Zamenjava lastništva domene .SI

Če bi želeli domeno .SI prodati ali jo enostavno prenesti na novega lastnika, je potek nadvse enostaven in poteka preko e-pošte. Ob spremembi e-poštnega naslova in podatkov lastnika domene bo ARNES poslal sporočilo staremu in novemu lastniku domene. Ko prejme potrditev z obeh strani, se lastnik zamenja.

Domena .SI v karanteni

Zgodi se, da človek pozabi ali spregleda e-poštno sporočilo o poteku registracije domene, kar pomeni, da jo lahko tudi za vedno izgubi. A ne še takoj. Domena se po preteku obdobja registracije najprej znajde v tako imenovani karanteni. To pomeni, da bo še vedno na voljo nekaj časa za njeno “reševanje” – obuditev iz karantene.

Za domene z nacionalno končnico .SI velja, da je to obdobje dolgo 30 dni. Še ena pomembna informacija glede domene .SI pa je, da nas v nasprotju z drugimi končnicami obuditev iz karantene ne bo stala nič. V primeru, da zamudimo tudi teh 30 dni, se domena iz karantene izbriše in zopet postane na voljo vsem.