.htaccess v WordPress

WordPress in .htaccess – dobro je vedeti

.htaccess je konfiguracijska datoteka, ki je izjemno uporabna, zato je prav, da jo podrobneje spoznate. Tokrat bomo izpostavili povezavo te datoteke s priljubljeno platformo za postavljanje spletnih strani WordPress.

S pomočjo datoteke .htaccess bo vaša spletna stran lahko boljša, hitrejša in tudi bolje zaščitena. Za začetek povejmo, da boste .htaccess datoteko našli s pomočjo nadzorne plošče, prek katere upravljate svoj paket spletnega gostovanja. Če uporabljate nadzorno ploščo cPanel, lahko do nje dostopate s klikom na ikono File Manager.

Kje najdem datoteko .htaccess?

.htaccess datoteka se navadno skriva v mapi public_html oziroma v mapi, kjer se nahajajo datoteke vaše spletne strani. Če je tam ne boste našli, sta za to mogoča dva krivca. Prvi je, da imate v cPanelu izključeno prikazovanje skritih datotek, drugi pa, da te datoteke enostavno ni.

Rešitev v prvem primeru je, da povsem zgoraj desno kliknete na nastavitve (ang. Settings), nakar se vam bo odprlo okence z nekaj podatki. Poiščite možnost »show hidden files«, jo obkljukajte in shranite spremembe. Tako, sedaj boste lahko videli tudi skrito datoteko .htaccess. V primeru, da te datoteke sploh ni, jo boste morali kreirati.

Osnovni zapis .htaccess datoteke za WordPress je naslednji:

# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# END WordPress

Če torej .htaccess datoteke še nimate, jo ustvarite (pred ime datoteke ne pozabite dodati pike) in vanjo dodajte zgornjo kodo.

Kaj lahko počnem z datoteko .htaccess?

Obstaja kar nekaj trikov, ki jih omogoča uporaba te datoteke. Pa si oglejmo nekaj najbolj uporabnih.

Preusmeritve – Ta trik pride še kako prav, ko denimo svojo domeno nadgradite s SSL certifikatom. Na ta način vaša domena ni več http ampak https, česar pa spletni iskalniki ne vedo, vse dokler jim tega ne sporočite. V ta namen boste uporabili prav .htaccess datoteko.

Zapis za .htaccess datoteko, ki po namestitvi SSL certifikata domeno preusmeri na https:

# Force HTTPS
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
# END Force HTTPS

Podobno lahko storite tudi v primeru, ko spremenite URL povezavo posamezne strani ali pa spremenite strukturo spletne strani. V tem primeru seveda pride v poštev drugačen zapis.

Varnost – Onemogočite spletnim nepridipravom, da bi brskali po mapah vaše spletne strani, zaščitite svojo admin prijavo ali wp-config.php datoteko. Z datoteko .htaccess je moč zaščititi tudi naložene WordPress vtičnike in blokirati sumljive IP naslove.

Pohitritev spletne strani – Z ustrezno kodo lahko s pomočjo .htaccess datoteke tudi pošteno pohitrite nalaganje svoje spletne strani. To vam bo uspelo tako, da boste s kodo omogočili tako imenovani »gzip«, ki bo zmanjšal velikost nekaterih datotek na spletni strani, s tem pa krepko zmanjšal čas prenosa podatkov.

Kako uredim .htaccess datoteko?

Denimo, da potrebujete preusmeritev vaših naslovov z domene brez www na domeno z www. Poiščite .htaccess datoteko, kliknite nanjo z desno miškino tipko in izberite edit (uredi). Odprl se vam bo urejevalnik kode, kamor boste vnesli delček kode, ki bo poskrbela za ta ukaz. V spodnjem primeru ustrezno prilagodite ime domene.

# Force WWW
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^vasadomena.si [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.vasadomena.si/$1 [L,R=301,NC]
# END Force WWW

Enako seveda velja, če želite preusmeriti vašo domeno z www na domeno brez www. Enostavno zamenjate naslova v kodi in shranite.

V vsakem primeru pa vam svetujemo, da pred kakršnimikoli spremembami vedno naredite kopijo .htacess datoteke in jo shranite na varno. Po opravljenem delu pa preverite, ali vse skupaj deluje, kot bi moralo.