Zemljevid spletnega mesta

Kaj je zemljevid spletnega mesta?

Že samo pojmovanje nam govori, da je zemljevid spletnega mesta zagotovo načrt, kako kaj najti na vaši spletni strani. Če se sprašujete, zakaj je to tako zelo pomembno, povejmo, da načeloma ločimo dve vrsti zemljevidov spletnega mesta.

Ena je v obliki HTML, ki je namenjena vašim obiskovalcem, da bi se lažje znašli na vaši spletni strani in poiskali ustrezne vsebine, ki jih zanimajo. Druga pa je v obliki XML, ki pa skrbi predvsem za to, da spletno vsebino najdejo spletni pajki, katere po spletu naokrog pošiljajo iskalniki, kot je tudi Google.

Brez zemljevida smo izgubljeni

In tudi spletni pajki bi bili, kar pa nikakor ne bi bilo dobro za vidnost vaše spletne strani. Naloga XML zemljevida spletnega mesta je namreč, da spletnim pajkom pove in pokaže, kje se kaj nahaja. Le tako bodo namreč lahko uspešno preiskali celotno vsebino in jo indeksirali.

Brez tega namreč Google ne bi vedel, kaj in kje se na vaši spletni strani nahaja, in je potemtakem niti ne bi mogel kazati med svojimi zadetki. Torej, če prodajate gume in bi na spletu nekdo iskal »zimske gume«, Google vaše strani ne bi mogel uvrstiti v nabor ustreznih strani na to poizvedbo, ker ne bi vedel, da ponujate pravo stvar.

Kako Googlu pokazati XML zemljevid?

Najlažje tako, da svoje spletno mesto povežete z Google Search Console, kamor boste vnesli povezavo do XML zemljevida vaše spletne strani. Če imate to morda postavljeno na platformi WordPress, si lahko pomagate tudi z vtičnikom Yoast SEO.

Yoast SEO - zemljevid spletnega mesta

Sledite poti vtičnika: General => Features => XML Sitemaps. Najprej vklopite in shranite to opcijo. Nato pa povezavo do XML zemljevida strani poiščite tako, da kliknete na znak za vprašaj poleg »XML Sitemaps«. Ta naslov boste nato v Google Search Console vstavili v zavihku »Zemljevidi spletnih mest«.

Kaj pa, če ne uporabljam WordPressa?

Seveda XML zemljevid spletnega mesta potrebujete tudi, če vaša stran ne stoji na platformi WordPress. V tem primeru si boste lahko ta zemljevid izdelali »ročno«. Eden bolj priljubljenih generatorjev XML zemljevidov je denimo xml-sitemaps.com. S pomočjo tega orodja boste na enostaven način prišli do svojega XML zemljevida, saj boste v okence zgolj vpisali svojo domeno, za vse ostalo pa bodo poskrbeli spletni pajki omenjenega orodja.

Seveda boste morali nato pridobljeno datoteko vstaviti še med datoteke spletišča, in sicer v »root« spletne strani. Če tega niste najbolj vešči, se za pomoč obrnite na ponudnika spletnega gostovanja.

Tako, sedaj veste nekaj več tudi o tem, kaj je XML zemljevid spletnega mesta, zakaj je tako zelo pomemben in kako ga pravilno namestiti, da ga bodo Googlovi spletni pajki našli, prebrali in shranili vse potrebne informacije. Na ta način boste poskrbeli tudi za korak v pravo smer na področju spletne optimizacije.