Spletno gostovanje cPanel

Izbrati spletno gostovanje z nadzorno ploščo cPanel?

Pred postavitvijo spletne strani vas čakata registracija domene in najem spletnega gostovanja, kjer bo gostovala vaša nova spletna stran. Seveda si boste želeli paketa, ki bo omogočal hitro delovanje strani, visoko stopnjo varnosti in vse tisto, kar si od kakovostnega gostovanja želite.

In želite si vsekakor imeti dostop do svoje baze – na način, da boste lahko urejali vse potrebno in nastavili delovanje po svojih željah. Če se s tem strinjate, potem moramo pritrdilno odgovoriti vprašanju iz naslova tega članka. Seveda izbrati spletno gostovanje z nadzorno ploščo cPanel!

Hitra namestitev aplikacij, kot je WordPress

Če ste se odločili svojo spletno stran postaviti v kateri izmed spletnih aplikacij, ki to omogočajo, vam bo še kako prav prišla nadzorna plošča cPanel. Tam boste enostavno, v nle ekaj klikih, namestili WordPress ali katero izmed drugih brezplačnih okolij za postavitev spletnih strani.

Aplikacijo boste povezali s svojo domeno in nastavili dostopne podatke. Ko boste ta del uredili, vas bo čakalo samo še postavljanje strani in urejanje vsebine. A nadzorna plošča cPanel omogoča še precej več kot zgolj to. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Nastavitev spletne pošte

Ker je nadzorna plošča cPanel dejansko grafični vmesnik, boste v njej zlahka delovali tudi manj izkušeni uporabniki. Če se kje vseeno zatakne, pa boste na spletu hitro našli navodila, kako in kje nastaviti določene zadeve. Ena teh je zagotovo tudi spletna pošta.

cPanel - e-poštni računi
Kreiranje in nastavitev e-poštnih računov v cPanel.

Povsem enostavno jo je nastaviti za vašo domeno, saj boste morali zgolj poiskati razdelek »email« in klikniti na ikono. Nato se vam bo odprla stran za nastavitve e-poštnih naslovov. Če imate v lasti več domen, boste zgolj izbrali pravo in oblikovali nov e-poštni naslov. Tudi vse podatke za nastavitev poštnega predala boste našli tam.

Ohranite nadzor

S pomočjo omenjene nadzorne plošče boste zlahka nadzirali vse, kar se na vaši spletni strani dogaja. Ves čas boste imeli pred seboj podatke o obisku na strani, pretočnosti in nad porabo prostora ter mesečnega prometa. Seveda boste lahko tudi kreirali in urejali baze podatkov, v katerih se nahaja vse, kar je povezanega z vašo spletno stranjo.

Poskrbeli boste za varnost, nameščali SSL certifikate ali pa upravljali domene in poddomene. Te boste na ta način tudi enostavno kreirali oziroma izbrisali. Z nadzorno ploščo cPanel bo postalo vaše delo neprimerno hitrejše in bolj enostavno. Nov spletni račun boste odprli v manj kot minuti, enako tudi nov e-poštni naslov.

Kako dostopati do cPanel nadzorne plošče?

Kot ste lahko opazili, je cPanel izjemno priročno okolje za urejanje vsega, kar se tiče vaše spletne strani. Zdaj pa ste se morda vprašali, kako do nje dostopati? Je povsem enostavno, saj morate za dostop do cPanel plošče zgolj dodati /cpanel na koncu vaše domene. Torej: www.vasadomena.si/cpanel (ime domene nadomestite s svojo dejansko domeno).

cPanel - prijava
Dostopne podatke za prijavo v nadzorno ploščo cPanel prejmete ob naročilu paketa spletnega gostovanja.

Seveda pa boste potrebovali tudi dostopne podatke. Uporabniško ime in geslo za dostop do cPanel nadzorne plošče vaše spletne strani boste našli na svojem paketu gostovanja. Za podrobnosti (oz. v primeru težav) se obrnite na svojega ponudnika spletnega gostovanja.

Pregled spletne pošte

Vsebino e-poštnega naslova, ki ga boste ustvarili v cPanel nadzorni plošči, boste lahko preverjali kar tam. S pomočjo ene izmed aplikacij za urejanje e-pošte boste brez težav ves čas na tekočem. Sprejemali, brali in pošiljali e-poštna sporočila.

Tudi prostor za prejeto e-pošto si boste lahko nastavljali po lastnih željah. Ta je namreč na začetku avtomatsko nastavljen na neko količino, a je ta prostor povsem enostavno povečati – kadarkoli in brez težav. V nadzorni plošči cPanel boste v večini primerov našli aplikacije za pregled e-pošte: Horde, Roundcube in SquirrelMail. Najbolj priljubljena izmed naštetih je Roundcube, zato vam priporočamo, da jo preizkusite tudi sami.