Wordfence Security

Zakaj na WordPress namestiti Wordfence Security?

Živimo v digitalni dobi v kateri informacije, zabavo in večino vsega ostalega iščemo na spletu. S prihodom urejevalnikov spletnih strani, kot je WordPress, so informacije postale dostopne praktično vsem. Milijoni spletnih strani in nepregledna množica uporabnikov pa privlačen cilj za nepridiprave.

Preko spleta se odvijajo tudi zelo resne reči, na primer delo in bančne storitve. Prav osebni podatki in kraja le-teh, da bi prišli do tujih bančnih računov, pa navdihuje spletne kriminalce. Ker je platforma WordPress izjemno priljubljena in jo uporablja veliko podjetij in posameznikov, si velja ogledati zanimiv vtičnik, ki te spletne strani odlično zaščiti.

Zaščita WordPress strani

WordFence - logoDa je WordPress zaradi svoje priljubljenosti večkrat tudi tarča za krajo podatkov, vemo, kar pa hkrati ne pomeni, da teh strani ni mogoče dobro zaščititi. Spletni kriminalci se zanašajo na veliko maso spletnih strani, ki vedno zajema tudi takšne, katerih lastniki so pri varnosti površni ali pa nanjo ne dajo kaj dosti.

V tem primeru je potrebno dodati, da je že vsaka osnovna zaščita boljša kot nobena. Z enostavno namestitvijo varnostnega vtičnika Wordfence Security – Firewall & Malware Scan pa lastnik za svojo spletno stran in njeno varnost stori še precej več kot to.

Osnovna zaščita

Omenjen vtičnik je v osnovi brezplačen in je popolnoma enostaven za namestitev. Brez kakšnega pretiranega tehničnega znanja boste svojo WordPress stran zaščitili na način, da bo prijava v nadzorno ploščo potekala v vsaj dveh korakih, morebitno povečanje napadov (lažnih vpisov) pa bo sistem zaznal in vam o tem poročal na e-poštni naslov.

Gre za verjetno najbolj priljubljen varnostni vtičnik za WordPress strani, saj ga je do leta 2022 naložilo že več kot 4 milijone uporabnikov te spletne platforme. Že brezplačna različica pa tako ponuja požarni zid in skener zlonamernih kod. Zagotovo dovolj, da ne bi smelo biti vprašanje, ali ta vtičnik uporabiti ali ne.

Premium prinaša še več

Poleg prej naštetega pa plačljiva različica (Wordfence Premium) lastnikom WordPress strani prinaša še več. Ekipa, ki stoji za vtičnikom, namreč budno spremlja pojavljanje novih zlonamernih kot, ustvari protiorožje v obliki posodobitve vtičnika in to zagotovi v realnem času.

Ker je vtičnik množično uporabljen, razvijalci vtičnika s tem pridobijo ogromno podatkov zaradi novih napadov in tehnik, katerim prilagodijo delovanje svojega varnostnega orodja za zaščito WordPress spletnih strani. Ker plačljiva verzija vsebuje tudi blokiranje škodljivih IP naslovov, je jasno, kaj uporabnik vtičnika prejme s posodobitvami ta baze v realnem času. Premium različica vas bo stala 99 $ na leto.

Ne prelagajte odgovornosti

Poleg tega, da boste z namestitvijo in uporabo vtičnika Wordfence Security za varnost svoje spletne strani storili že veliko, pa je treba na drugi strani postoriti še kaj drugega. Za začetek si vsekakor omislite domenski SSL certifikat, s katerim boste poskrbeli za šifriranje komunikacije med uporabnikom in spletno stranjo.

Na ta način preprečite krajo osebnih podatkov in navzven obenem sporočate, da je stran varna za uporabo. Uporabniki to obvestilo vidijo v okencu brskalnika, kjer se nahaja naslov strani. Google namreč spletne strani brez SSL zaščite označi kot potencialno nevarne, to pa uporabnika lahko hitro odvrne od tega, da bi stran odprl.

Bodite kreativni pri izbiri dostopnih podatkov

Še ena izmed pogostih napak, ki jih lastniki spletnih strani počnejo, sta preslabo izbrana uporabniško ime in geslo. Prav noben vtičnik na tem svetu ne bo mogel zaščititi vaše spletne strani, če boste za uporabniško ime uporabili »Admin«, za geslo pa »123456«.

Vsekakor pa pri geslu ne razmišljajte v smeri, da mora biti lahko, sicer ga boste pozabili. Geslo mora biti zapleteno, dolgo vsaj 9 znakov – z uporabo velikih in malih črk ter kakšne številke in posebnega znaka. Geslo si zapišite na papir in pospravite na varno. V primeru pozabljenega gesla boste le-to zlahka obnovili, zato je vsaka skrb okoli tega odveč.