Prednosti spletnega gostovanja

5 bistvenih prednosti kakovostnega gostovanja

Za vsakega lastnika spletne strani je nadvse pomembno, da stran deluje brezhibno in hitro. Da bi bilo temu tako, pa je potrebno kvalitetno spletno gostovanje. Ponudnikov paketov gostovanj je na našem trgu kar nekaj. A na kaj biti pozoren pri končni izbiri?

Zagotovo naj ne bo osnovno vodilo zgolj najnižja cena, kajti za zadovoljstvo s ponudnikom gostovanja boste potrebovali precej več kot le najcenejši paket. Vsekakor je potrebno gledati na vsaj pet prednosti, ki jih odličen ponudnik lahko zagotovi.

1. Zmogljiva tehnična oprema

Vse se prične pri tehnični opremi. Že res, da tudi na starejši opremi lahko gostujejo spletne strani, a zagotovo tam ne bodo delovale tako optimalno kot na novejši. Kakovosten ponudnik spletnega gostovanja bo vedno zagotovil najmodernejšo tehnično opremo.

Da bi ta delovala optimalno, pa mora poskrbeti tudi za tehnično ekipo, ki z njo upravlja. Seveda vse to predstavlja kar precejšen strošek, a bistvenega pomena je svojim strankam zagotoviti odlično izkušnjo gostovanja njihovih spletnih strani.

2. Kvalitetna pomoč uporabnikom

Še ena od velikih prednosti kakovostnega gostovanja tiči v podpori uporabnikom. Ne glede na to, kdaj in zakaj pride do določene težave, je pomembno, da je tam vedno nekdo, ki bo znal pomagati. Do napake lahko pride tudi zaradi nepazljivosti pri delu s spletno stranjo.

To pa še ne pomeni, da vam v tem primeru nihče ne bo priskočil na pomoč. Kvalitetna pomoč uporabnikom vam bo na strani gostovanja vedno na voljo. In to pomeni zares vedno. Čez dan preko telefona, e-pošte in drugih kanalov, ponoči pa vsaj preko e-pošte. Splet namreč živi 24 ur na dan, vse dni v letu.

3. Varnost na nivoju

Splet je zares živ in v pogonu noč in dan. Ker je tam ogromno spletnih strani in še več njihovih obiskovalcev, ki nemalokrat za različne potrebe podajajo tudi svoje osebne podatke in seveda številke bančnih kartic, je nujno, da je vaš paket gostovanja varen. Čeprav je potrebno za varnost spletne strani skrbeti tudi na strani lastnika strani, pa je nujno, da za varnost poskrbi ponudnik gostovanja.

Poleg vseh varnostnih mehanizmov mora omogočati in izvajati redne kopije baze spletne strani, ki bi bile na voljo v primeru, da bi prišlo do tistega najhujšega. Bodite pozorni na to, da vaš izbrani ponudnik gostovanja v svoji ponudbi nudi tudi varnostne SSL certifikate, s katerimi boste še dodatno zavarovali svojo spletno stran. Navadno vam jih bo ponudnik brezplačno namestil kar sam, če se boste odločili za nakup pri njih in hkrati imeli pod isto streho zakupljeno tudi spletno gostovanje.

4. Enostaven uporabniški vmesnik

Marsikdo pri izbiri gostovanja v prvi vrsti gleda na ceno, kar pa ni najboljši recept za kvalitetno storitev. Poleg prej naštetih – podpore uporabnikom, kvalitetne tehnične opreme in varnosti – ima pravi ponudnik gostovanja na voljo tudi enostaven uporabniški vmesnik. Ne želite si namreč gledati v zaslon, kot bi imeli pred seboj kitajske pismenke.

Nadzorna plošča cPanel je v tem primeru zagotovo med prvimi in najbolj priljubljenimi izbirami, saj jo znajo uporabljati tako zahtevnejši uporabniki kot tisti z nekoliko manj tehničnega znanja. Bistvo tiči v enostavnosti, jasnih navodilih in preglednosti, ki je posledica nazornih sličic in opisov, ki nas vodijo do želenega cilja (npr. do e-poštnega predala).

5. Zanesljivo delovanje in hitrost

Da bi spletna stran delovala zanesljivo in hitro, mora na takšen način delovati tudi strežniški sistem na strani ponudnika gostovanja. En del tega je povezan s samo opremo, ki mora zagotavljati dovolj procesorske moči, spomina in ostalih ključnih kapacitet za brezhibno in hitro delovanje.

Drugi del pa se dotika optimizacije tehnične in programske opreme. Na tem mestu je potrebno ves čas ostati buden, spremljati, nadgrajevati in po potrebi hitro ukrepati. Spletna stran pri kvalitetnem ponudniku skorajda ne more »pasti dol«. Kvaliteten ponudnik spletnega gostovanja ponuja tudi visoke hitrosti prenosa podatkov. Splet je namreč postal bliskovito hiter, hitrosti pa še naprej iz leta v leto naraščajo.