Varnostne kopije

Kako pomembne so samodejne varnostne kopije?

Da spletna stran potrebuje kvalitetno gostovanje, verjetno vemo vsi. Kaj pa varnostne kopije? Kdo med nami se v resnici vpraša, kaj gostovanje sploh je in za kaj vse skrbi? Ne gre zgolj za prostor, kjer čepi naša spletna stran ali trgovina ter čaka, da si je kdo zaželi. Paket spletnega gostovanja nudi prostor na strežniku. Gre za fizično napravo, ki vsebuje diske, procesorje, spomin, povezavo v svetovni splet in podobno.

Čeprav se ponudniki trudijo karseda dobro obvarovati vsebino strežnikov in sam dostop do njih, pa se kljub vsemu lahko pripeti tisto najslabše. Nekdo vdre na našo spletno stran ali pa jo porušimo kar s sami s kakšnim neprevidnim klikom ali delčkom kode. Katastrofa? No ja, lahko je ali pa ne. Če so seveda na voljo varnostne kopije.

Varnostne kopije so zelo pomembne

Odgovor na vprašanje iz naslova je več kot jasen. Ampak kaj sploh so varnostne kopije in kje jih najdemo? Odvisno od tega, kje se nahaja gostovanje spletne strani in določenih nastavitev na strežniku, je odvisno tudi dejstvo, ali varnostne kopije sploh obstajajo ter koliko so stare.

Imeti varnostno kopijo izpred dveh let, potem ko se je stran spreminjala na dnevni bazi, ne bo kaj dosti v pomoč. Tisti najboljši ponudniki spletnega gostovanja, kot je v Sloveniji denimo NEOSERV, varnostne kopije izdelujejo na dnevni bazi, kar pomeni, da veliko vsebine ne bomo izgubili.

Kako povrniti stran v stanje pred težavo?

Če ste modro izbrali ponudnika spletnega gostovanja, vam ne bo treba s solzami v očeh ugotavljati, da vaše spletne strani ni več. Morda jo je zbrisala ali uničila kakšna zlonamerna koda, morda pa ste za to z nekaj neprevidnimi posegi v stran poskrbeli kar sami. Navadno boste zadevo uredili v nadzorni plošči cPanel, kjer boste poiskali sekcijo JETBACKUP.

cPanel - JETBACKUP
Varnostne kopije v nadzorni plošči cPanel (JETBACKUP).

In ne le, da je tam moč spletno stran povrniti v stanje pred nastalo težavo, pač pa lahko izberete poljuben datum z le nekaj kliki. Na ta način je mogoče obnoviti datoteke in mape / podatkovne baze / e-poštne predale / DNS cone / Cron opravila itd. Čeprav gre za dokaj enostaven postopek, pa boste tisti z nekaj manj tehničnega znanja na strani kakovostnega ponudnika gostovanja z lahkoto sledili podrobnim navodilom.

Kako pride do težav?

Ko nekega jutra vidimo, da naše spletne strani ni na spletu oziroma je nedosegljiva, je to lahko signal za velike težave. Zgodi se, da varnostne sisteme obide kakšna škodljiva koda, ki nam na stran naloži virus ali na njej postori kaj drugega, kar nam ni všeč.

Lahko pa sami ob nalaganju kakšnega novega orodja oziroma s posodobitvami neprevidno uničimo stran. Spletna stran mora biti ustrezno zavarovana in gostovati pri kvalitetnem ponudniku gostovanja, ki tudi sam skrbi za varnost svojih strežnikov.

Imate WordPress stran?

Če imate denimo spletno stran postavljeno v sistemu WordPress, zagotovo veste, kako mučno je včasih opravljati posodobitve, saj se lahko pripeti, da kakšen vtičnik ni skladen z drugim ali pa težava nastane ob posodabljanju grafične predloge.

A ravno te posodobitve so ključ do varne in zaščitene strani. Pred omenjenimi posodobitvami se vedno svetuje ustvarjanje varnostne kopije spletne strani. To se sicer lahko opravi avtomatsko ali ročno. Odvisno od nastavitev strežnika.

Še en varnostni element pri posodobitvah je lahko testno okolje, v katerem imate identično spletno stran in kjer najprej opravite vse posodobitve. Če gre z njimi vse tako kot mora, sledi še posodobitev »žive« strani.