Paket spletnega gostovanja

Kako izbrati primeren paket spletnega gostovanja?

Izbira gostovanja predstavlja enega izmed prvih korakov, ko se odločite za postavitev nove spletne strani. Paket spletnega gostovanja je treba izbrati modro in glede na pričakovane potrebe spletne strani. Koliko prostora boste potrebovali, gre za spletno stran s pričakovanim večjim ali manjšim obiskom, boste imeli več kot zgolj eno spletno stran in podobno.

Paketov spletnega gostovanja in ponudnikov je kar nekaj, zato si je dobro vzeti malce več časa, preveriti ponudbe, jih med seboj primerjati in izbrati tisto, ki vam bo dala največ po ugodni ceni. Slednje naj nikakor ne bo prvo ali celo edino vodilo. V primeru spletnega gostovanja se celo pogosto splača odšteti malce več.

Izbira vrste spletnega gostovanja

Ko človek začne pregledovati različne ponudbe ponudnikov spletnega gostovanja, hitro ugotovi, da obstajajo različne vrste storitve. Najprej je treba seveda izbrati ustrezno vrsto in šele nato pride na vrsto izbira samega paketa gostovanja.

V večini primerov bo optimalno izbiro predstavljalo deljeno gostovanje (ang. Shared Hosting), kar pomeni, da si boste prostor na strežniku delili z drugimi odjemniki in na ta način prihranili veliko denarja. Ker gre večinoma za nepotratne uporabnike in spletne strani, bo delovanje vseh hitro in tekoče, ne da bi se sploh zavedali sobivanja.

Podatkovni center s strežniki
Podatkovni center s strežniki za spletno gostovanje.

Poznamo še VPS strežnike (ang. Virtual Private Servers) in namenske strežnike (ang. Dedicated Servers), ki sta vrsti spletnega gostovanja, primerni za precej zahtevnejše uporabnike. Pri VPS gre dejansko za lasten virtualni strežnik, s katerim boste upravljali na način, kot bi imeli na voljo pravi strežnik, čeprav si ga boste v resnici delili z drugimi.

To pomeni, da bo cena takšnega gostovanja še vedno bolj znosna kot v primeru namenskega gostovanja. Slednje je namenjeno najzahtevnejšim uporabnikom, velikim spletnim stranem in trgovinam z veliko dnevnega obiska. V tem primeru gre za dejanski najem celotnega fizičnega strežnika.

Izbira pravega paketa gostovanja

Vsaka vrsta gostovanja ima na voljo nekaj različnih paketov. Namen tega je, da si lahko vsak naročnik najde takšnega, ki bo ustrezal njegovim željam in zahtevam. V veliki meri ta izbira vpliva tudi na končno ceno paketa, zato ni nobene potrebe, da bi izbrali dražji paket, če pa za vašo spletno stran povsem ustreza kakšen cenejši.

V prvi vrsti se vprašajte, koliko spletnih strani boste postavili na ta paket in koliko prostora v GB boste potrebovali. Tudi število e-poštnih naslovov spada med točke, ki se tičejo izbire ustreznega paketa. Naslednja zadeva je lahko brezplačen SSL certifikat, prav tako bodite pozorni na prenos podatkov, saj bo to odločalo o hitrosti delovanja vašega spletnega mesta.

Bodite pozorni na hitrost in varnost

Hitrost delovanja spletne strani je ključnega pomena za vaš posel. V prvi vrsti ljudje danes nismo več vajeni prav dolgo čakati, da se nam spletna stran naloži. Še posebej ne, kadar brskamo prek mobilne naprave. Če se stran odpira prepočasi, gremo raje h konkurenci.

Hitra spletna stran
Poskrbite, da se bo vaša spletna stran naložila hitro.

Preverite, ali paket deluje na spletnem strežniku LiteSpeed, pozorni bodite tudi na to, da podpira najnovejše verzije PHP. Ni pa vse zgolj v hitrosti. Paket gostovanja mora zagotavljati popolno varnost, za kar na strani ponudnika poskrbijo s kakovostno antivirusno zaščito in varnostnimi kopijami podatkov.

Da bi s paketom upravljali karseda enostavno, četudi morda nimate večjih izkušenj s tem, bo dobro, če boste imeli na voljo nadzorno ploščo cPanel. Ta je namreč izjemno intuitivna in omogoča preprosto upravljanje z domenami, spletnimi stranmi, SSL certifikati, e-poštnimi predali ipd.

Česa ne izbrati?

Nikoli ne izberite paketa gostovanja samo zato, ker je poceni. Vsi poznamo prijatelja, ki ima prijatelja, ki ima v svoji kleti strežnik in omogoča poceni gostovanje. Takšno gostovanje se hitro izkaže za težavno, saj se redno pojavljajo težave z delovanjem strani, hitrostjo in nedosegljivostjo lastnika strežnika.

V tem primeru nimate niti garancije niti varnosti. Izberite ponudnika, ki zagotavlja vse to, je dosegljiv na različnih kanalih, tudi 24 ur na dan. Le na ta način boste lahko v vsakem trenutku prepričani, da bo vaša stran nemoteno obratovala in skrbela za vaš posel.