Tematske domene

Katere so najbolj priljubljene tematske domene?

Večina ljudi ve, kaj so spletne domene, in ve tudi, kaj so domenske končnice. Zagotovo so jasne tudi ločnice med nacionalnimi in generičnimi domenami, saj pri nacionalnih takšna končnica pomeni določeno državo in je jasno, komu je vsebina strani namenjena.

Generične so denimo .COM, .NET in podobne, ki so prav tako izjemno priljubljene. Kaj pa tematske domene? Kaj sploh so, katere so najbolj priljubljene in kdaj jih uporabiti? Za začetek povejmo, da boste po njih takoj vedeli, kaj se na spletni strani nahaja.

Kako je sestavljena domena?

Domena je sestavljena iz imena in domenske končnice. Ime je tisti del, ki spada pod vašo domišljijo, končnico pa morate izbrati ob registraciji domene. Če si želite izstopati, boste morda, raje kot po generičnih, segli po tematskih končnicah.

Struktura domene
Domena je sestavljena iz imena domene in končnice.

Odvisno od tega, o čem govori vaše spletno mesto, ali gre za trgovino, spletno stran z recepti, morda novičarski portal, boste med kopico (več kot 1000) tematskimi domenami zlahka našli takšno, ki vam bo najbolj odgovarjala. Možnosti je zares ogromno.

Bodite drzni in opazni

Če izbirate domeno za svojo trgovino, vam bo zagotovo všeč končnica .SHOP. Novičarski portali se na drugi strani vse pogosteje odločajo za .NEWS. Delujete na področju marketinga, imate morda v lasti potovalno agencijo? Izberite končnico .AGENCY!

Na ta način ne boste le izstopali, pač pa pridobili tudi nekaj ugleda med spletnimi iskalniki. Vsekakor bo vaša domena bolj opazna tudi na vizitkah, različnih letakih, plakatih in drugem reklamnem materialu. Ena najbolj priljubljenih tematskih domen je .XYZ. Ste jo že videli?

Priljubljenost tematskih domen

Pri ponudniku spletnega gostovanja, kjer lahko registrirate tudi domeno, NEOSERV, so tematske domene po priljubljenosti razvrščene takole:

  • PRO – za splošno rabo;
  • .FUN – zabava;
  • .ONLINE – tehnologija in IT;
  • .SPACE – zabava in splošno;
  • .XYZ – zabava in splošno;
  • .APP – tehnologija in IT;
  • .SHOP – trgovina in marketing;
  • .AGENCY – marketing, trgovina, potovanja, moda, zaposlitev;
  • .TOP – zabava, lifestyle, splošno;
  • .DEV – tehnologija in IT.

Seveda je tematskih domen na voljo še precej več, a že nabor najbolj priljubljenih vam da vedeti, kako vse jih je mogoče uporabiti in zakaj so tako zelo priljubljene.

Ne veste, katero tematsko domeno izbrati?

Povsem mogoče je, da boste med tematskimi domenami našli takšno, ki vam bo všeč in bo tudi opisovala vaš posel, hkrati pa lahko pomeni še marsikaj drugega. Kar brez skrbi. Čeprav lahko sama končnica pomeni tudi povsem drugačno panogo, pa bo veliko odvisnega še od samega imena domene.

Če boste to modro izbrali, vam končnica ne bi smela predstavljati večjih težav. Imate picerijo, morda razvoz hrane? Potem bo .PIZZA kot naročena za vas. Seveda gre za angleške besede, a je veliko takšnih, ki so zelo dobro znane celotnemu svetu in s tem tudi Slovencem.

Je ime želene domene zasedeno?

Klasična težava in razlog za glavobol je dejstvo, da je večina dobrih domenskih imen že zasedena. Govorimo seveda o tistih s končnico .SI ali .COM, ki sta pri nas najljubši izbiri. Pa poglejmo en primer, kjer lahko s tematsko domeno hitro rešite svoje težave.

Se lotevate pisanja bloga in šele iščete pravo domeno zanj? Če ste razočarani ugotovili, da je želena domena že zasedena, nikar ne obupajte. Preverite denimo tematsko domeno .BLOG, kar bi bila za vas vsekakor več kot odlična izbira. Vendarle pa bodite pozorni na to, da bo vaša domena unikatna in ne bo vsebovala imena zaščitene blagovne znamke.