Nakup domene

Kako opraviti nakup domene?

Ste se odločili za nov korak v življenju, morda na poslovni poti? Želite postaviti svojo spletno stran? Odlično! V prvem koraku boste potrebovali kar najprimernejšo domeno. Nakup domene je sicer zelo preprost, a se je treba zavedati nekaterih pasti in razlik, ki lahko ključno vplivajo na vaš posel.

Domene so cenovno dokaj ugodne, se pa cene razlikujejo glede na domensko končnico in tudi glede na to, kje jo boste registrirali. Preverite različne ponudnike, saj so v teku vedno kakšne posebne akcije in popusti. V nadaljevanju vse o tem, kako kupiti domeno, na kaj je dobro paziti in katero domeno v resnici sploh potrebujete za svoj posel ali blog.

Komu bo namenjena vaša spletna stran?

Ne glede na to, ali boste pisali zaseben blog ali pa bo domena predstavljala ime in obraz vašega podjetja, morate najprej razmisliti o tem, komu bo spletno mesto namenjeno. Ni namreč vseeno, ali bo vsebina namenjena bralcem v Sloveniji, v tuji državi ali pa za celoten svet.

Čeprav morda ta hip menite, da bo stran namenjena zgolj domačim obiskovalcem, pa vseeno poglejte še malce v prihodnost in pomislite, ali morda vendarle obstaja tudi možnost za prodor preko naših meja. Od tega bo namreč odvisno ime domene, najverjetneje pa tudi domenska končnica.

Ime domene

Ime domene bo torej obraz vašega podjetja ali bloga, zato je v prvi vrsti pomembno, da je unikatno. Ni dobro izbirati imena, ki je podobno obstoječim in drugim imenom podjetjij, saj bodo ljudje tako hitro zamešali in obiskali napačno spletno mesto, česar si ne želite.

V primeru podjetja je morda najbolje izbrati kar ime podjetja za domeno ali naziv storitve. Slednje je navadno precej težko registrirati, saj so tovrstne domene že vse zasedene. Nič pa ne škodi, če preverite, saj vam bo vzelo le nekaj sekund z uporabo iskalnika domen pri katerem izmed ponudnikov spletnega gostovanja.

Domenska končnica

Domenska končnica je tisti del, ki pride za imenom domene in piko. Domenska končnica ni kar tako in lahko pomeni veliko razliko v tem, ali bo vaša spletna stran obiskana, prepoznana, ali pa se bo izgubila kje na dnu Googlovega oceana zadetkov. V prvi vrsti velja izpostaviti nacionalne domenske končnice, ki iskalnikom in obiskovalcem povedo, kateri državi je vsebina namenjena.

Domenske končnice

Slovenska nacionalna domenska končnica je .SI in jo poznamo vsi. Ena večjih napak pri nakupu domene je, kadar kupec registrira domeno s tujo nacionalno končnico samo zato, ker je neko ime domene s končnico .SI že zasedeno. V Sloveniji takšne strani ne bo nihče našel, prav tako pa ne vzbuja pravega zaupanja.

Najbolj znane splošne domenske končnice so .COM, .NET in .EU. Za .COM velja, da je lahko namenjena komerkoli in katerikoli vsebini. Če je le-ta namenjena slovenskim obiskovalcem, pa je dobro registrirati isto ime domene tudi s končnico .SI. Končnico .NET večinoma uporabljajo računalniška podjetja in spletne agencije, .EU pa nakazuje, da gre za vsebino, ki je namenjena prebivalcem Evropske unije.

Registracija domene

Ko so prvi koraki opravljeni in je ime domene dokončno potrjeno v mislih kupca, sledi registracija domene. Ta se opravi na spletni strani ponudnikov, ki največkrat tržijo tudi spletno gostovanje in SSL certifikate. Postopek nakupa je nadvse preprost in poteka po korakih, kjer vas proti registraciji vodijo jasna navodila.

Dobro je vedeti, ali boste domeno registrirali kot fizična oseba ali podjetje, saj bo vmes potrebno vpisati nekaj kontaktnih podatkov. Prav tako pa si želite tudi račun na podjetje, če bo domena namenjena poslu. Pred koncem boste imeli navadno na voljo še zakup paketa gostovanja, torej prostora na spletu. Sledi le še klik do spletne blagajne, kjer se opravi plačilo. Po plačilu je domena kmalu registrirana, o čemer prejmete obvestilo na podani e-poštni naslov.

Izognite se šumnikom

Čeprav ste morda kje zasledili, da je mogoče registrirati tudi domene s šumniki, kar je zelo privlačno za naš prostor, pa bo bolje, če se boste temu izognili. Domene s šumniki se v resnici niso najbolje prijele, povzročajo pa tudi nekaj tehničnih težav, saj jih precej strežnikov ne obdela pravilno.

Posledica tega je lahko nedelujoča spletna pošta. Morda si lahko takšno domeno omislite kot dodatno podporo v smislu, da registrirate domeno naskuza.si in naškuža.si, na spletu uporabite domeno brez šumnikov, tisto s šumniki pa zgolj preusmerite nanjo in jo uporabite v promocijske namene.