ON-site optimizacija

ON-site optimizacija: 10 pomembnih elementov

Učinkovita ON-site optimizacija igra pomembno vlogo pri ustvarjanju digitalne prisotnosti. Gre za sklop strategij in pristopov, ki jih uporabljamo neposredno na spletni strani, z namenom izboljšanja njenega položaja v iskalnikih, povečanja obiska in zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje.

Ta proces ni zgolj tehničen, temveč pomeni tudi temeljito razumevanje ciljnega občinstva in ključnih besed, ki skupaj oblikujejo optimalno uporabniško izkušnjo. Preverite, kako povečati organski promet, izboljšati uporabniško izkušnjo ter končno, a nič manj pomembno, izboljšati svoj položaj v konkurenčnem digitalnem okolju.

1. <title> – naslov strani

Element <title>, ki predstavlja naslov strani v HTML kodi, je ključen gradnik za optimizacijo spletnih strani (SEO). Ta naslov, ki se pojavi v zavihku brskalnika, ni le prvo, kar opazijo obiskovalci, temveč je tudi izjemno pomemben za spletne iskalnike. Pravilno oblikovanje naslova je pomembno za jasno in relevantno predstavitev vsebine na strani ter vpliva na uvrstitve strani v iskalnikih.

Optimizacija naslova vključuje izbiro ključnih besed, ki najbolje opisujejo vsebino strani. S tem iskalnikom omogočite natančnejše razumevanje vaše vsebine, kar prispeva k boljšemu uvrščanju na rezultatih iskanja, hkrati pa privlačen naslov pritegne pozornost uporabnikov ter povečuje odstotek klikov.

2. META opis

META opis je kratek opis v HTML kodi spletne strani, ki povzema vsebino strani. Običajno se prikazuje pod naslovom strani med rezultati iskanja v iskalnikih, kot je Google. Idealno dolžino META opisa za SEO običajno omejujejo na 130–150 znakov, vključno s presledki.

Ta opis naj bo jedrnat, privlačen in natančen, odražati mora vsebino strani in vzbuditi zanimanje uporabnikov za klik na povezavo. META opis ima vpliv na uporabniško izkušnjo in učinkovitost spletne strani, pravilno oblikovan pa lahko izboljša stopnjo klikov (CTR), saj privlači uporabnike k obisku vaše spletne strani.

Preberite tudi: 5 nasvetov za pisanje učinkovitih meta opisov

3. H1, H2, H3 … naslovi

H1, H2, H3 itd. so oznake za naslove v HTML kodi spletne strani. H1 predstavlja najpomembnejši naslov, običajno glavni naslov strani, medtem ko H2, H3 in drugi naslovi označujejo podnaslove in nižje ravni hierarhije.

Pravilna uporaba naslovov pomaga organizirati in strukturirati vsebino spletne strani, kar olajšuje bralcem in iskalnikom razumevanje, kateri deli so pomembnejši in kako so povezani. Iskalniki uporabljajo naslove za boljše razumevanje vsebine strani in določanje relevantnosti ključnim besedam.

4. Besedilo na spletni strani

Tudi sama vsebina oziroma besedilo na spletni strani spada v ON-site optimizacijo. Že dolgo sicer ne velja več, da je za ta del treba uporabiti veliko število ključnih besed. V resnici je to danes kar precej velika napaka, ki vas lahko stane mest v iskalnikih.

Bolj pomembna je kakovost vsebine, ki mora obiskovalcu strani ponuditi odgovore na njegova vprašanja. Če ga je naslov in META opis prepričal v klik na vašo stran, mora tam nekaj časa ostati zaradi vsebine, s čimer pa se pošlje tudi signal iskalnikom, da gre za kakovostno vsebino.

5. Struktura strani in notranje povezave

Struktura strani se nanaša na organizacijo in razporeditev vsebine na spletni strani. To vključuje postavitev glavnih naslovov, podnaslovov in odstavkov ter kako so med seboj povezani. Jasna in urejena struktura olajša bralcem navigacijo po spletni strani, hkrati pa omogoča tudi iskalnikom boljše razumevanje hierarhije informacij.

Notranje povezave pa so hiperpovezave oz. linki, ki povezujejo različne strani znotraj iste spletne strani. Te povezave pomagajo obiskovalcem hitreje dostopati do relevantnih informacij, hkrati pa imajo pomemben vpliv na SEO.

6. Kakovostna uporabniška izkušnja (UX)

Kakovostna uporabniška izkušnja (UX) ima velik vpliv na spletno optimizacijo. Iskalniki, kot je Google, nenehno izboljšujejo svoje algoritme, da bi bolje razumeli, kako uporabniki dojemajo in uporabljajo posamezne strani.

Pod UX štejemo:

 • stopnjo odhodov s strani (ang. bounce rate),
 • stopnjo interakcije (ang. interaction rate),
 • prijaznost mobilnim napravam (ang. mobile friendliness),
 • relevantnost vsebine (ang. content relevance),
 • hitrost nalaganja strani (ang. load speed).

7. Hitrost nalaganja

Hitrejše nalaganje pomeni boljšo uporabniško izkušnjo, saj obiskovalci ne čakajo dolgo na prikaz vsebine. Po drugi strani počasne spletne strani povzročijo frustracijo pri uporabnikih, kar vodi v večje število zapustitev strani. Sodobni iskalniki dajejo prednost hitrim spletnim stranem, saj želijo uporabnikom zagotoviti najboljšo možno izkušnjo.

Pospeševanje hitrosti nalaganja lahko dosežemo z različnimi tehnikami, vključno s stiskanjem slik, optimizacijo kode in pametno uporabo predpomnjenja. Predpomnjenje je tehnika, pri kateri se določene spletne vsebine shranjujejo na računalniku obiskovalca, ko prvič obišče določeno spletno mesto. Ko se vrne, se vsebina ne naloži znova, temveč se prikaže iz predpomnilnika.

8. Optimizacija slik

Da bi se stran hitro naložila, je pomembno, da so slike optimizirane glede na velikost in vrsto. Za dodatne informacije iskalnikom pa je treba poskrbeti še za pravilno poimenovanje datotek.

 • Velikost datoteke oziroma slike naj bo do 100 KB. Za optimizacijo velikosti (brez izgube kakovosti) lahko izberete katero od brezplačnih spletnih orodij (npr. Kraken.io ali TinyPNG).
 • Vrsta datoteke
  • .webp – Datoteke z razširitvijo .webp ponujajo visoko kakovost slik z učinkovitim stiskanjem, kar pripomore k hitrejšemu nalaganju spletnih strani.
  • .svg – Slikovne datoteke .svg so vektorske grafike, ki ohranjajo jasnost in kakovost pri različnih velikostih, kar je idealno za ikone in logotipe na spletnih straneh.
  • .png – Datoteke .png ohranjajo kakovost slike brez izgube, podpirajo prosojnost in so primerne za slikovni material, kot so logotipi in ilustracije.
  • .jpg – Slikovne datoteke .jpg pri optimizaciji ohranjajo dobro ravnotežje med kakovostjo in velikostjo datoteke.
 • Ime datoteke iskalniki uporabljajo pri indeksiranju, prav tako je v pomoč pri sami uporabniški izkušnji.
 • Alt oznaka pove iskalnikom, kaj se na sliki nahaja.

Preberite tudi: Optimizacija slik – vse, kar morate vedeti

9. Zemljevid spletnega mesta (sitemap.xml)

Zemljevid spletne strani omogoča iskalnikom boljše razumevanje strukture in hierarhije vaše spletne strani. S tem pripomore k boljšemu indeksiranju vsebine, kar vodi v izboljšano uvrščanje v iskalnih rezultatih.

Za nalaganje zemljevida spletne strani v spletni iskalnik Google uporabljamo Google Search Console. S tem orodjem lahko zemljevid enostavno naložimo in spremljamo, kako iskalnik indeksira našo spletno stran.

Preberite tudi: Kaj je zemljevid spletnega mesta?

10. Strukturirani podatki (rich snippets)

Strukturirani podatki, znani tudi kot rich snippets, pomenijo označevanje vsebine na spletni strani z določenimi oznakami, ki pomagajo iskalnikom razumeti kontekst in pomen informacij. To vključuje označevanje elementov, kot so ocene, dogodki, izdelki in druge podrobnosti.

Strukturirani podatki izboljšajo način, kako se informacije prikažejo v rezultatih iskanja, kar uporabnikom omogoča boljši vpogled v vsebino, še preden prek iskalnika obiščejo spletno stran. Vpliv strukturiranih podatkov na SEO je pozitiven, saj pomagajo iskalnikom razumeti kontekst vsebine.

Na koncu dodajmo še, da lahko ob zgoraj naštetih elementih za ON-site optimizacijo večino dela opravimo kar sami. Še posebej v primeru, kadar je spletna stran izdelana v WordPressu, v ta namen uporabimo katerega izmed SEO vtičnikov (npr. Yoast SEO ali Rank Math).